Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Talianska dobrovoľníčka, ktorú uniesli v Keni, sa po roku a pol vrátila domov

Silvia Romanová
Silvia Romanová (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

RÍM - Talianska dobrovoľníčka Silvia Romanová, ktorú uniesli v Keni v roku 2018, priletela v nedeľu vládnym špeciálom do Ríma.

Hneď, ako vystúpila z lietadla, sa zvítala so svojimi príbuznými a pozdravila sa aj s talianskym ministrom zahraničia Luigim Di Maiom. Žena (24) sa do Talianska vrátila po 18 mesiacoch, ktoré strávila ako rukojemníčka vo východnej Afrike. V čase únosu v novembri 2018 bola Romanová dobrovoľníčkou v talianskej charitatívnej organizácii Africa Milele. Uniesli ju ozbrojení muži, ktorí ju podľa talianskych médií následne odovzdali do rúk ozbrojencov spájaných s islamistickou extrémistickou skupinou aš-Šabáb. Militantná skupina aš-Šabáb bola v minulosti obvinená zo série únosov cudzincov pozdĺž kenského pobrežia.

Taliansky premiér Giuseppe Conte poďakoval agentom talianskych spravodajských služieb, ktorí pracovali na jej oslobodení. K tomu došlo v piatok, keď Romanovú po oslobodení previezli na taliansku ambasádu v hlavnom meste Somálska Mogadišo. Talianski prokurátori, ktorí vyšetrujú zločiny spáchané v zahraničí proti talianskym občanom, očakávajú, že v najbližšej dobe Romanovú vypočujú v súvislosti s okolnosťami jej únosu.

Vo chvíli, keď lietadlo s Romanovou na palube pristálo v Ríme, jej priatelia a známi v milánskej štvrti, kde žije Romanovej rodina, venovali mohutný potlesk z okien a balkónov. Talianske médiá tiež uviedli, že kým bola Romanová v zajatí, konvertovala na islam. Jej rodina ani talianske úrady však toto tvrdenie nekomentovali.

Viac o téme: únosTalianskoKeňaDobrovoľníčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu