Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Dánska vláda spustí druhú etapu uvoľňovania karanténnych opatrení

Dánska premiérka Mette Frederiksenová
Dánska premiérka Mette Frederiksenová (Zdroj: SITA/AP/Philip Davali/Ritzau Scanpix)

KODAŇ - Menšinová vláda dánskej premiérky Mette Frederiksenovej sa vo štvrtok s ostatnými parlamentnými stranami dohodla na druhej etape uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Týkať sa má aj škôl a obchodov. Informovala o tom agentúra DPA.

Obchody, vrátane supermarketov, by mali byť znova otvorené už od pondelka 11. mája, pričom o týždeň neskôr - 18. mája - by mali nasledovať aj bary, kaviarne a reštaurácie. Do škôl by mali taktiež 18. mája nastúpiť žiaci 6. až 10. ročníka. Vláda povolila s platnosťou od toho istého dňa aj otvorenie kostolov, chrámov a knižníc. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Dohoda bola výsledkom rokovaní premiérky Frederiksenovej zo strany Sociálnych demokratov s lídrami ostatných parlamentných strán. Premiérka pri tejto príležitosti vyzdvihla úsilie Dánov o dodržiavanie karanténnych opatrení, ktorých cieľom bolo zastaviť šírenie nákazy. "Bol to výkon," zdôraznila. Ako pripomína DPA, otvorenie škôlok a prvých piatich ročníkov základných škôl, povolila dánska vláda ešte v polovici apríla - počas prvej etapy zmierňovania opatrení. 

Frederiksenová pred novinármi uviedla, že v platnosti aj naďalej zostáva zákaz zhromažďovania viac ako desiatich osôb. O možnostiach opätovného otvorenia hraníc by vláda v Kodani mala informovať najneskôr 1. júna. V Dánsku celkovo zaznamenali 10.083 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, si tam zároveň doteraz vyžiadalo 514 obetí na životoch.

Viac o téme: OpatreniaDánskoVládaKaranténaKoronavírusMette FrederiksenováUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu