Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oslobodili vrahov novinára Daniela Pearla: Rodičia už podali odvolanie

Daniel Pearl
Daniel Pearl

ISLAMABAD - Rodičia zavraždeného amerického novinára Daniela Pearla podali v sobotu odvolanie na pakistanský najvyšší súd a žiadajú ho, aby anuloval rozhodnutie, ktorým boli oslobodení štyria muži odsúdení v kauze.

Ako informovala agentúra AFP, Pearlov otec Judea vysvetlil, že takto žiadajú spravodlivosť nielen pre svojho syna, "ale aj pre všetkých našich drahých priateľov v Pakistane, aby mohli žiť v spoločnosti bez násilia a teroru a vychovávať svoje deti v mieri a harmónii." Podľa vyjadrenia právnika novinárových rodičov existujú závažné dôkazy - ústne aj forenzné - o tom, že štvorica mužov spáchala činy, za ktoré boli odsúdení. Advokát Fajsal Siddiki dodal, že súd v pakistanskej provincii Sindh pri oslobodení odsúdených nesprávne vyhodnotil dôkazový materiál.

Odvolanie proti rozhodnutiu súdu podal už aj generálny prokurátor provincie Sindh. Daniel Pearl ako novinár pracoval pre americký denník The Wall Street Journal. Bol vedúcim jeho juhoázijskej redakcie v Bombaji, odkiaľ podnikal pracovné cesty aj do Pakistanu. V januári roku 2002, keď tam zbieral materiál na článok o islamistických militantov, sa stal obeťou únosu.

Jeho násilná smrť sa potvrdila 21. februára 2002. Na americké veľvyslanectvo bola vtedy doručená videonahrávka so záznamom Pearlovej popravy, po ktorej vrahovia odrezali hlavu od tela. Za jeho únos a vraždu bola v roku 2002 odsúdená štvorica mužov. Medzi nimi aj v Británii narodený Ahmed Omar Saeed Sheikh, odsúdený v minulosti za únosy západných turistov v Indii i únos lietadla.

V apríli tohto roku však súd v pakistanskej provincii Sindh zrušil rozsudky nad všetkými štyrmi odsúdenými mužmi, čo vyvolalo ostré protesty USA i organizácií na ochranu práv novinárov. Deň po zrušení rozsudkov pakistanské úrady nariadili vziať túto štvoricu na tri mesiace do väzby. Brutálna vražda Daniela Pearla vyvolala pobúrenie po celom svete. Pozorovatelia v tom čase uviedli, že vrahovia sa pomstili za podporu, ktorý Pakistan poskytol USA v operácii proti režimu fundamentalistického hnutia Taliban v Afganistane a proti vzmáhajúcej sa teroristickej sieti al-Káida.

Výbor na ochranu novinárov v reakcii na podanie odvolania Pearlovými rodičmi uviedol, že oslobodenie štyroch mužov v kauze Pearlovej vraždy "by len zvýšilo hrozby, ktorým novinári v Pakistane čelia, a posilnilo povesť Pakistanu ako útočiska teroristov". Agentúra AFP nedávno pripomenula, že v januári roku 2011 bola zverejnená správa združenia Pearl Project z Georgetownskej univerzity, ktorá tvrdila, že títo odsúdení muži neboli pri novinárovej poprave.

Podľa Pearlovej bývalej kolegyne a blízkej priateľky Asry Nomaniovej, ktorá nezávislé vyšetrovanie viedla, Daniela Pearla popravil Chálid Šajch Muhammad, známy ako KSM a podozrivý zo zosnovania útokov na USA z 1. septembra 2001. KSM bol zadržaný v roku 2003, je väznený v americkom väzení Guantánamo na Kube. Psychológ, ktorý s ním komunikoval, uviedol, že sa priznal k Pearlovej poprave.

Viac o téme: VraždaNovinárSúd PakistanIslamabadDaniel Pearl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu