Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Merkelová oznámila ďalšie uvoľnenie opatrení, otvoria ihriská i múzeá

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

BERLÍN - Detské ihriská, múzeá, zoologické záhrady, výstavy a kostoly sa v Nemecku môžu za určitých podmienok znovu otvoriť, informovala podľa agentúry Reuters kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovej videokonferencii s premiérmi spolkových krajín. Dodala, že ďalšie zmiernenie karanténnych opatrení bude oznámené 6. mája.

Ako napísala agentúra DPA, v rámci uvoľňovania opatrení sa od 11. mája otvoria aj základné školy v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Merkelová podotkla, že Nemecko musí ďalej znižovať denný počet nových prípadov nákazy. Zdôraznila, že na verejných priestranstvách sa musia dodržiavať pravidlá sociálneho odstupu, aby sa predišlo prudkému nárastu infekcií. Kancelárka taktiež vyzvala na opatrnosť v súvislosti s otváraním zariadení pre verejnosť. Otázka povolenia cestovania v rámci Európy nie je v súčasnosti "predmetom rokovaní", dodala.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Som pevne presvedčená o tom, že v záujme hospodárstva, ako aj v záujme sociálnych kontaktov budeme pokračovať najlepšie tak, keď budeme napredovať krok za krokom s pripustením viacerých kontaktov, ale s tým, aby sme sa nemuseli opäť vrátiť. Preto platí požiadavka obozretnosti a rovnako požiadavka dodržiavania hygienických opatrení," povedala Merkelová. Aj pri konaní bohoslužieb podľa nej konečné rozhodnutie záleží na jednotlivých spolkových krajinách.

Niektoré zo 16 nemeckých spolkových krajín už začali zmierňovať obmedzenia. Zoo v Berlíne a v ďalších troch spolkových krajinách sú už otvorené, ale môžu púšťať len obmedzený počet návštevníkov. V pondelok sa majú otvoriť aj berlínske múzeá za prísneho dodržiavania hygienických predpisov. Určité náboženské obrady sa tiež povoľujú za predpokladu, že sa ľudia dodržia dostatočný odstup a hygienické opatrenia. Patrí medzi ne krst, obriezka, sobáš a pohrebné služby.

Zákaz konania náboženských obradov bol súčasťou opatrení, ktoré nemecká spolková vláda prijala v polovici marca v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Nemecká vláda nedávno mierne uvoľnila obmedzenia a umožnila otvorenie malých obchodov, nariadenia však stále vyžadujú od ľudí dodržiavať na verejnosti 1,5-metrovú vzdialenosť. V krajine dosiaľ podľa údajov DPA zaznamenali vyše 160.000 prípadov nákazy vrátane 6362 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaIhriskáMúzeáNemeckoAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu