Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Kardiológ v tom má jasno: Johnson mal ťažký priebeh ochorenia COVID-19, pretože má nadváhu

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Ben Stansall/Pool via AP)

LONDÝN - Priebeh choroby COVID-19 bol u britského premiéra ťažký preto, že Boris Johnson má značnú nadváhu. Podľa denníka The Times to vyhlásil kardiológ Aseem Malhotra, ktorý tiež upozornil, že chudší členovia kabinetu, ako napríklad minister zdravotníctva Matt Hancock, sa vyliečili rýchlejšie a nemuseli byť ani hospitalizovaní.

Päťdesiatpäťročný Johnson bojuje so svojou hmotnosťou dlhodobo. V roku 2018 oznámil, že váži takmer 105 kilogramov, čo ho pri výške asi 175 centimetrov radí do rizikovej kategórie obéznych osôb. Podľa doktora Malhotra totiž existuje silná spojitosť medzi nadváhou a úmrtnosťou na COVID-19, pričom riziko ťažkého priebehu ochorenia je u obéznych ľudí vyššie až desaťnásobne. Ľudia s nadváhou sú podľa vedcov tiež dlhšiu dobu infekční.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

U Johnsona sa nákaza potvrdila koncom marca. Najprv sa liečil doma, neskôr ale musel byť prevezený do nemocnice a niekoľko dní strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na začiatku tohto týždňa sa vrátil do úradu a prevzal späť svoje povinnosti. Ťažký priebeh ochorenia COVID-19 spôsobuje podľa lekárov napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka či ochorenie srdca, teda komplikácie, ktoré sa často objavujú práve u obéznych.

Malhotra uviedol, že v Británii je až polovica ľudí obéznych alebo majú nadváhu, čo by mohol byť jeden z dôvodov, prečo je krajina pandémiou tak silno zasiahnutá. Dnes uverejnené dáta britských zdravotníckych úradov ukazujú, že v prepočte na počet obyvateľov zomrelo v Británii kvôli koronavírusu podobné množstvo ľudí, ako v ďalších najhoršie zasiahnutých európskych krajinách. "Ak sa pozriete na korene toho všetkého, aj v čase pred Covidom-19 sa dospelo k záveru, že zlé stravovanie stojí za 11 miliónmi úmrtí ročne," povedal Malhotra.

Viac o téme: ObezitaLiečbaPriebehKardiológBoris JohnsonKoronavírusAseem Malhotra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu