Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kazateľ tvrdí, že homosexualita spôsobuje choroby a korumpuje ľudí: Erdogan sa ho zastal

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v pondelok zastal popredného náboženského predstaviteľa, ktorý sa nedávno vyjadril, že homosexualita spôsobuje choroby, korumpuje ľudí a je v rozpore s islamom. Uviedla to v utorok agentúra AFP.

Ali Erbaš, šéf štátneho Riaditeľstva pre náboženské záležitosti (Diyanet), ktoré prevádzkuje mešity a menuje imámov, počas jednej zo svojich kázní povedal, že ochorenie HIV spôsobila homosexualita. Advokátska komora v Ankare ho preto obvinila z podnecovania nenávisti voči homosexuálom, pričom úplne ignoruje zneužívanie detí a násilie voči ženám.

Erdogan však túto kritiku odmietol slovami, že "útok na šéfa Diyanetu je útokom na štát". To, čo Erbaš povedal je podľa neho "úplne správne". Prokuratúra v Ankare už začala voči advokátskej komore viesť vyšetrovanie za "urážku náboženských hodnôt vyznávaných niektorou časťou spoločnosti". Na komoru podal trestné oznámenie aj Diyanet.

Skupina Kaos GL, ktorá sa obhajuje práva homosexuálov, uviedla, že kazateľ "nevedeckými tvrdeniami rozdúchal voči homosexuálom nenávisť". Diyanet bol založený v roku 1924, aby dohliadal na náboženstvo v sekulárnom Turecku po zrušení kalifátu po páde Osmanskej ríše. Hoci je homosexualita v modernom Turecka legálna, homosexuáli sa pravidelne stretávajú s prenasledovaním a osočovaním.

Viac o téme: HomosexuáliKazateľTureckoAnkaraRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu