Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Brazílii začína veľké vyšetrovanie: Môže viesť k Bolsonarovmu impeachmentu

Jair Bolsonaro Zobraziť galériu (2)
Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo /Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Sudca brazílskeho najvyššieho súdu v pondelok nariadil začať vyšetrovať obvinenia vznesené bývalým ministrom spravodlivosti a bezpečnosti Sérgiom Morom, ktorý tvrdí, že prezident Jair Bolsonaro sa pokúšal "zasahovať" do policajného vyšetrovania. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Sudca Celso de Mello dal polícii 60 dní, aby Mora v súvislosti s jeho vyhláseniami vypočula. Takto získané vyjadrenia, ktoré následne dostane generálny prokurátor, by mohli mať za následok buď žiadosť o politický proces proti Bolsonarovi, alebo obvinenie Mora za falošné svedectvo. V sudcovom dokumente sa uvádza sedem obvinení Bolsonara vrátane nesprávneho konania a bránenia spravodlivosti.

Ak sa vyšetrovaním tieto obvinenia potvrdia, je na brazílskom Kongrese, aby začal proces ústavnej žaloby proti Bolsonarovi a prípadne ho odvolal z funkcie. Moro podal demisiu po tom, ako sa Bolsonaro rozhodol vymeniť šéfa federálnej polície Maurícia Valeixa, s ktorým ako sudca do konca roka 2018 úzko spolupracoval pri operácii s označením Autoumyváreň (Lava Jato).

Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Marcus Schreiber)

Išlo o vyšetrovanie rozsiahleho korupčného škandálu, do ktorého bolo zapletených mnoho politikov z Latinskej Ameriky vrátane bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu; ten po usvedčení z prijatia úplatku napokon skončil vo väzení. Moro zdôvodnil svoju demisiu aj tým, že nie je možné zabezpečiť nezávislosť polície od Bolsonara.

Napätie na brazílskej politickej scéne zavládlo v čase globálnej zdravotnej krízy súvisiacej s koronavírusom SARS-CoV-2. Minulý týždeň Bolsonaro odvolal ministra zdravotníctva Luiza Henriqueho Mandettu, ktorý podporoval sociálnu izoláciu ako nástroj na zabránenie šírenia epidémie. Bolsonaro - naopak - opakovane bagatelizoval nebezpečenstvo infekčnej choroby COVID-19.

Viac o téme: PrezidentVyšetrovanieBrazíliaImpeachmentJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu