Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Školy v Taliansku zostanú zatvorené až do septembra, povedal premiér Conte

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

RÍM - Školy v Taliansku zostanú cez letné prázdniny zatvorené a znovu sa otvoria v septembri, uviedol premiér Giuseppe Conte v interview zverejnenom v nedeľu v denníku La Repubblica.

Taliansko je uzavreté v karanténe dlhšie než akákoľvek iná západná krajina, pričom pandémia nového koronavírusu tvrdo postihla jeho priemyselný sever. V Taliansku zaznamenali vyše 26.000 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom a takmer 200.000 prípadov nákazy týmto vírusom. "Školy sú pre nás veľmi dôležité a znovu sa otvoria v septembri," povedal Conte, ktorého citovala aj tlačová agentúra DPA.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vláda zatvorila školy, univerzity a centrá dennej starostlivosti v celej krajine 5. marca, keďže sa snažila zastaviť rýchlo sa šíriaci nový koronavírus. Conte prisľúbil, že plán ukončovania karantény v Taliansku začnú verejnosti predstavovať, keď 3. mája vypršia súčasné opatrenia na zastavenie koronavírusu. Premiér povedal pre denník La Repubblica, že určité "strategicky" dôležité ekonomické aktivity sa možno obnovia skôr, prípadne v priebehu budúceho týždňa - pôjde napríklad o výrobné a spracovateľské sektory.

Prioritu by mali dostať na vývoz orientované podniky, ktorým hrozí, že vypadnú z globálneho dodávateľského reťazca, zdôraznil Conte. Dodal, že zdravie a bezpečnosť zamestnancov je vždy najvyššou prioritou. Odborníci varovali, že keď už Taliansko uvoľňuje celoštátne karanténne opatrenia, zároveň musia úrady pozornejšie sledovať podozrivé prípady nákazy a zachovať prísne nariadenia pre sociálny odstup. Obavy, že chudobnejší juh Talianska zažije epidémiu podobného rozsahu ako sever, sa zatiaľ nenaplnili.

Viac o téme: ŠkolyPandémiaRímTalianskoKoronavírusGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu