Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS OSN žiada dočasné pozastavenie deportácií migrantov v Mexiku a Strednej Amerike

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

MEXIKO - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo štvrtok vlády v Mexiku a ďalších krajinách v oblasti Strednej Ameriky vyzval, aby počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zvážili dočasné pozastavenie vyhosťovania migrantov, informovala agentúra AP.

Úrad takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti s tisíckami migrantov, ktorí sa ocitli v neistote po tom, ako krajiny uzavreli svoje hranice. Približne 2500 migrantov podľa úradu uviazlo v Paname po tom, ako Kostarika uzavrela svoje hranice. Ďalší ľudia zostali na hraniciach medzi Hondurasom a Salvádorom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Mexické úrady migrantov z oblasti Strednej Ameriky zaviedli k hraniciam s Guatemalou. Tá ich odmieta vpustiť do krajiny, prípadne povoliť im na ceste domov prejsť cez svoje územie. Úrad pripomenul, že migranti sa často nachádzajú v provizórnych táboroch alebo v prístreškoch, v ktorých nie sú vždy dodržiavané pravidlá v oblasti ochrany zdravia, ktoré by mohli zabrániť nákaze.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok oznámila, že pomohla zorganizovať bezpečný návrat domov pre 41 salvádorských migrantov, ktorí boli uviaznutí v Mexiku. U migrantov pred nástupom na palubu lietadla zisťovali príznaky ochorenia COVID-19, žiadne však nezaznamenali. Po návrate budú musieť istý čas zostať v karanténe.

Viac o téme: MexikoOSNStredná Amerika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu