Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Parížske predmestia opäť zachvátili násilnosti, polícia zadržala desať ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala najmenej desať osôb, ktoré sa od víkendu zapojili pouličných násilností v mestách v metropolitnej oblasti Paríža.

Potýčky s políciou vyvolal incident zo sobotňajšej noci, keď sa policajná hliadka v meste Villeneuve-la-Garenne, ležiacom severne od Paríža v departemente Hauts-de-Seine, snažila zastaviť motorkára bez prilby pre jazdu na pretekárskej motorke bez evidenčného čísla. Muž pritom utrpel vážne poranenie nohy a musel sa už podrobiť niekoľkým operáciám.

Okolnosti incidentu stále nie sú celkom jasné. Podľa polície chcel 30-ročný motorkár obísť policajné auto, ktorého posádka v tej chvíli otvorila zadné dvere, pričom muž do nich vrazil. Advokát poškodeného povedal, že ide o prípad policajnej svojvôle a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Podľa agentúry Reuters sa prípadom zaoberá aj policajná inšpekcia.

Krátko po sobotňajšom incidente vypukli vo Villeneuve-la-Garenne potýčky s políciou, ktoré sa v noci na nedeľu rozšírili aj do neďalekého mesta Aulnay-sous-Bois, kde časť miestnych - väčšinou nájomníkov sociálnych bytov v okolí - zaútočila na policajtov.

V pondelok večer sa skupinky mladých ľudí dostali do stretov s políciou aj v mestách Asnieres, Nanterre, Meudon, Clamart a Gennevilliers. Mimo regiónu Île-de-France došlo k potýčkam aj v meste Rilleux-la-Pape v departemente Rhône, kde bolo podpálených niekoľko policajných áut, informoval v utorok denník Le Parisien. Mladí ľudia na policajtov útočili zápalnými fľašami, odpaľovali tzv. zábavnú pyrotechniku, ničili a podpaľovali mestský mobiliár i zaparkované autá.

Viac o téme: NásiliePredmestieFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu