Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koronavírus nie je jedinou hrozbou: WHO varuje, ohrozenie zdravia s medzinárodným dosahom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Al-hadji Kudra Maliro)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia rozhodla, že epidémiu eboly, ktorá postihla východ Konžskej demokratickej republiky, bude aj naďalej klasifikovať ako ohrozenie verejného zdravia s medzinárodným dosahom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s tým, že WHO reagovala na nové prípady nákazy vírusom tejto vysokoinfekčnej krvácavej horúčky hlásené z mesta Beni na východe KDR.

Očakávalo sa pritom, že KDR tento pondelok ohlási poslednú epidémiu infekčnej choroby ebola za ukončenú, keďže úrady v KDR viac ako 42 dní, čo je dvojnásobok inkubačnej doby, nezaznamenali žiadne nové prípady nakazenia ebolavírusom. Koncom minulého týždňa však úrady oznámili dve nové úmrtia ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza ebolou.

Krízový výbor pre medzinárodné zdravotné predpisy na svojom zasadnutí v Ženeve konštatoval, že riziko rozšírenia eboly za hranice KDR je síce nízke, ale naďalej ju klasifikuje ako ohrozenie verejného zdravia s medzinárodným dosahom. Výbor tiež odporučil, aby konžské orgány zintenzívnili dohľad nad situáciou a prešetrili aj nedávno hlásené prípady vrátane potenciálnych nozokomiálnych infekcií.

Očkovanie je najlepším nástrojom 

Výbor tiež navrhuje zintenzívniť očkovanie proti ebole vo vysokorizikovej populácii, "pretože očkovanie je najlepším nástrojom verejného zdravia na prevenciu a kontrolu šírenia choroby vyvolávanej vírusom ebola". Vakcína proti ebole má názov Ervebo alebo rVSV-ZEBOV-GP a používa sa od jesene minulého roku.

Vďaka tejto "predschválenej vakcíne a experimentálnym liekom konečne dokážeme ebolu liečiť a zabrániť jej šíreniu," vyhlásil vlani šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. V poradí 10. výskyt eboly v KDR bol označený za epidémiu 1. augusta 2018. Epidémia zasiahla 29 zón v troch provinciách krajiny. Podľahlo jej 2275 ľudí a 1169 sa doteraz vyliečilo. V júli roku 2019 vyhlásila WHO túto epidémiu za ohrozenie verejného zdravia.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Prvotné symptómy eboly môžu pripomínať napríklad chrípku. Ebolavírus spôsobuje horúčky a potom vnútorné a vonkajšie krvácanie, neskôr začínajú zlyhávať orgány. Prenáša sa krvou, sekrétmi a telesnými tekutinami.

Táto choroba bola prvýkrát zaznamenaná v Kongu v roku 1976 a názov dostala podľa miestnej rieky. Najväčšia epidémia eboly zatiaľ vypukla koncom roka 2013 v západnej Afrike, kde si do leta 2016 vyžiadala vyše 11.000 obetí.

Viac o téme: EbolaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu