Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najprv bývalý stranícky rival, teraz bývalý prezident: Obama tiež vysloví podporu Bidenovi

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Barack Obama vysloví v utorok vo videoposolstve podporu svojmu niekdajšiemu viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Obaja politici sú blízkymi priateľmi z čias, keď Biden v rokoch 2009 - 2017 pôsobil ako Obamov viceprezident. Bývalý šéf Bieleho domu však do súboja o tohtoročnú demokratickú nomináciu prakticky nezasahoval a ani jedného z kandidátov - vrátane Bidena - otvorene nepodporoval.

Bidena už podporil aj jeho bývalý stranícky rival Bernie Sanders, ktorý zo súboja o demokratickú nomináciu prednedávnom odstúpil. O nomináciu demokratov sa Sanders uchádzal aj pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Vtedy Obama podporil jeho protivníčku Hillary Clintonovú, ktorú napokon v prezidentských voľbách porazil republikán Donald Trump.

Biden už má podporu takmer všetkých bývalých rivalov z nominačného procesu vrátane senátoriek Kamaly Harrisovej a Amy Klobucharovej či Petea Buttigiega, bývalého starostu mesta South Bend v štáte Indiana.

Viac o téme: PodporaVoľbyUSABarack ObamaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu