Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Benny Ganc v slepej uličke: Žiada ďalšie dva týždne na zostavenie novej izraelskej vlády

Benny Ganc
Benny Ganc (Zdroj: SITA/Heidi Levine/Pool via AP)

JERUZALEM - Líder izraelskej centristickej aliancie Modrá a biela Benny Ganc požiadal v sobotu prezidenta Reuvena Rivlina, aby mu poskytol ďalšie dva týždne na zostavenie novej vlády, ktorá má viesť krajinu v období pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezident poveril Ganca zostavením koaličnej vlády 16. marca. Mandát mu vyprší v pondelok, ak hlava štátu nebude súhlasiť s jeho predĺžením. Ganc sa pokúša o sformovanie spoločnej "núdzovej" vlády so svojím hlavným rivalom, doterajším premiérom a šéfom pravicovej strany Likud Benjaminom Netanjahuom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vo svojej žiadosti o predĺženie mandátu Ganc uviedol, že obe strany sú už podľa neho "blízko k podpísaniu dohody a dodatočný čas by umožnil jej finalizáciu". Prezident sa k jeho požiadavke bezprostredne nevyjadril. Izrael má od konca roku 2018 dočasnú vládu pod vedením Netanjahua. V krajine sa 2. marca konali tretie parlamentné voľby za jeden rok, znova však nepriniesli jasného víťaza.

Benny Ganc pôvodne odmietal veľkú koalíciu s Likudom, ak ho bude viesť Netanjahu, ktorý čelí obžalobe z korupcie. Po vypuknutí epidémie koronavírusu v Izraeli však Ganc na túto otázku zmenil názor s tým, že teraz nie je čas na politické spory. Podľa izraelských médií obaja potenciálni koaliční partneri plánujú "rotáciu" na poste premiéra - najskôr má na ňom na rok a pol zotrvať Netanjahu a v októbri budúceho roka by ho vystriedal Ganc.

Viac o téme: VládaJeruzalemIzraelBenny Ganc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu