Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Traumatizovaným zdravotníkom v Británii pomôžu psychológovia

Zdravotníci sú našimi hrdinami
Zdravotníci sú našimi hrdinami (Zdroj: SITA/Kirsty O'Connor / PA via AP)

LONDÝN - Každému z 1,4 milióna zamestnancov britského Národného zdravotníckeho systému (NHS) bude od piatka bezplatne ponúknutá na vyrovnanie sa s traumatizujúcimi zážitkami počas liečby pacientov s ochorením COVID-19, píše britský denník The Guardian.

K dispozícii budú mať viac ako 1500 špecialistov, on-line terapie a možnosti absolvovať skupinové sedenia. Dostanú tiež praktickú a finančnú pomoc, psychologickú podporu a pomoc pri problémoch so spánkom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Nerada by som používala vojnovú rétoriku, no po tejto kríze uvidíme množstvo zdravotníkov trpiacich posttraumatickým stresovým syndrómom," tvrdí riaditeľka programu na podporu duševného zdravia Lucy Warnerová. Zároveň dodala, že zdravotníci budú túto pomoc zrejme nebudú potrebovať hneď, ale pravdepodobne až o tri alebo šesť mesiacov, keď pandémia opadne.

Podľa prezidenta Britskej komory psychológov (BSP) Davida Murphyho kladie súčasná kríza bezprecedentné požiadavky na všetkých zamestnancov pracujúcich v zdravotníctve a v oblasti sociálnej starostlivosti.

"Nielenže čelia hodinám intenzívnej práce, dlhým nadčasom či riziku infekcie, no taktiež sa musia neraz vyrovnať aj so psychologickými ťažkosťami pacientov, starajú sa o tých zomierajúcich a poskytujú podporu smútiacim rodinám. To platí pre klinický personál, ako aj pre neklinický personál pracujúci v prvej línii," doplnil.

Viac o téme: ZdravotníciVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu