Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Turecku rýchlo pribúdajú prípady nákazy, Erdogan je pod tlakom

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystupňoval opatrenia, ktoré majú zastaviť rýchlo pribúdajúce prípady nákazy novým koronavírusom v krajine. Avšak to, že odmietol úplne uzatvoriť krajinu a zakázať pohyb ľudí, len aby udržal ekonomiku nad vodou, vyvoláva kritiku. V stredu to napísala tlačová agentúra AFP.

V Turecku sú zakázané zhromaždenia, obmedzené je cestovanie medzi mestami a takmer všade treba nosiť rúška - Erdogan zaviedol sériu prísnych opatrení, ale to ani zďaleka nezodpovedá výzvam na úplnú karanténu.

Parlament začal v utorok rozpravu o vládnom návrh zákona, na základe ktorého by z preplnených väzníc prepustili tretinu zadržiavaných osôb. Zákon by bol zároveň bezpečnostným opatrením proti vypuknutiu nákazy koronavírusom medzi väzňami.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Turecku podľa oficiálnych údajov z utorka zaznamenali 34.109 prípadov nákazy a 725 úmrtí. Je tak deviatou krajinou na svete najviac zasiahnutou pandémiou ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom.

Alarmujúce je rýchle šírenie ochorenia v Turecku, kde prvý oficiálny prípad zaznamenali 11. marca, píše AFP. Počet prípadov sa každých niekoľko dní zdvojnásobuje: zo 7400 z 28. marca stúpol do 1. apríla na 15.000 a v pondelok prekročil 30.000, uvádzajú oficiálne údaje.

Vláda veľmi rýchlo zaviedla pre celú krajinu rôzne opatrenia od zatvorenia škôl a kultúrnych priestorov až po pozastavenie letov s krajinami zasiahnutými koronavírusom. Kabinet postupne sprísňoval opatrenia, napríklad nariadil ľuďom vo veku nad 65 rokov zostať doma a zaviedol aj karanténu v desiatkach miest aj dedín.

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca v utorok uisťoval, že obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) v nemocniciach je iba približne 60 percent. Avšak počet obetí prudko stúpa a čoraz viac pribúdajú výzvy voči vláde, aby zaviedla úplnú karanténu tak ako Taliansko či Francúzsko.

"Úplne každý musí zostať doma, musí to byť povinné," povedal pre AFP nemenovaný lekár, ktorý lieči nakazených pacientov na JIS v nemocnici v Istanbule. "Každý deň prijímame čoraz viac a viac pacientov. Čoskoro dosiahneme hranice svojej kapacity," varoval. Aj opozičné strany, hlavné turecké združenie lekárov a odbory vládu vyzývajú na podniknutie prísnejších opatrení, ktoré by odradili ľudí od vychádzania z domu.

"Bude nemožné zvládnuť túto pandémiu, ak budú milióny ľudí... chodiť do práce," vyhlásil tento týždeň predseda Zväzu tureckých lekárov (TTB) Sinan Adiyaman. Minulý týždeň opozičný starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu v interview pre AFP vyzval na zavedenie úplnej karantény v tejto tureckej ekonomickej metropole, kde zaznamenali vyše polovicu zo všetkých prípadov ochorenia COVID-19 v krajine. "Ak len 15 percent obyvateľov pôjde von, rýchlo dospejeme k dvom miliónom... To môže zhoršiť celú situáciu," dodal starosta.

Viac o téme: PandémiaRecep Tayyip ErdoganKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu