Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Číne vyšetrujú člena komunistickej strany kritizujúceho prístup prezidenta k epidémii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Popredného člena čínskej komunistickej strany, ktorý kritizoval prezidenta Si Ťin-pchinga za riešenie epidémie nového koronavírusu, vyšetrujú pre podozrenie zo "závažného porušenia disciplíny a zákona". Uvádza sa to v ozname spoločného dozorného orgánu vlády a komunistickej strany, informovala v stredu tlačová agentúra AP.

Žen Č'-čchiang (69) je bývalým šéfom štátneho konglomerátu Huayuan Group zameraného na nehnuteľnosti a členom komunistickej strany, ktorý sa stal známym svojím otvoreným vyjadrovaním sa k citlivým témam ako napríklad cenzúra médií.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na facebooku

Z očí verejnosti sa stratil v polovici marca po tom, čo na internete zverejnil úvahu, v ktorej kritizoval prístup vedenia štátu k výskytu epidémie. Tá sa začala vlani v decembri v strednej Číne. Kým údaje vlády ukazujú jasné klesanie počtu ochorení COVID-19 spôsobených novým koronavírusom v krajine, po celom svete sa nakazilo už vyše 1,4 milióna ľudí.

Jednovetový oznam, vydaný v utorok spoločným disciplinárnym orgánom vlády a komunistickej strany v západnom okrese Pekingu, informoval, že Žen Č'-čchiang podstupuje "preverovanie a vyšetrovanie", ale neobsahoval podrobnosti a nezmieňoval sa ani o Ženovom článku či predchádzajúcich výrokoch.

Článok, teraz už čínskymi cenzormi vymazaný, je jedným z príkladov online kritiky toho, ako prezident Si Ťin-pching a komunistická strana riešili krízovú situáciu s koronavírusom. Internet je pritom jediný priestor, kde si môžu Číňania aspoň trochu užívať slobodu prejavu, aj keď pod dohľadom straníckych cenzorov.

Kritika sa zameriavala predovšetkým na snahy štátu zo začiatku zamlčať správy o vypuknutí nákazy a počtoch ľudí, ktorí ochoreli a zomreli, ale tiež na snahu prezidenta Si Ťin-pchinga a komunistickej strany vykresliť sa ako záchrancovia, pretože "nikto iný nedokáže vyviesť" Čínu z tejto krízy. Čínska polícia takisto karhala a zastrašovala skupinu zdravotníkov a lekárov, ktorí šírili varovania na začiatku epidémie. Jeden z týchto lekárov neskôr podľahol ochoreniu COVID-19.

Viac o téme: PandémiaKomunistická stranaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu