Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Nórsko chce 20. apríla otvoriť škôlky a 27. nižšie ročníky základných škôl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

OSLO - Nórska vláda v utorok oznámila, že 20. apríla plánuje otvoriť materské školy. Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu, informovala agentúra AP.

Nórska vláda taktiež oznámila, že žiaci prvej až štvrtej triedy základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla, zatiaľ čo vyššie ročníky sa znovu otvoria ešte "pred letom". Nórska premiérka Erna Solbergová novinárom povedala, že už je to "26 dní, odkedy sme zmenili spôsob, akým žijeme svoje životy". Podľa nej sa ukázalo, že vládne nariadenia prijaté na zamedzenie šírenia infekcie fungujú.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nórsko sa postupným uvoľňovaním obmedzujúcich opatrení pridá ku krajinám ako Rakúsko či Dánsko, ktoré plány na takéto kroky avizovali už v pondelok. Solbergová oznámila ešte 12. marca zavedenie "najprísnejších a najnepríjemnejších opatrení", aké kedy Nórsko zažilo počas "obdobia mieru". V krajine sa v súlade s týmito obmedzeniami zatvorili bary, plavárne, telocvične, kaderníctva, masážne salóny a tetovacie štúdiá.

Otvorené mohli v Nórsku po tomto termíne naďalej zostať reštaurácie, avšak bez možnosti servírovania prostredníctvom tzv. švédskych stolov. Museli pritom tiež zabezpečiť, že ich zákazníci budú od seba udržiavať minimálne metrovú vzdialenosť.

Každý, kto sa do Nórska vrátil zo zahraničia, zároveň musel v súlade s prijatými opatreniami absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu. V Nórsku momentálne evidujú 5903 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 89 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Viac o téme: PandémiaNórskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu