Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Írsky premiér v boji proti chorobe: Opráši biely plášť, v minulosti bol lekárom

Leo Varadkar
Leo Varadkar (Zdroj: SITA/Brian Lawless/PA via AP)

DUBLIN - Írsky premiér Leo Varadkar sa opätovne nechal zapísať do registra lekárov, aby tak pomohol zdravotníkom v boji s pandémiou nového koronavírusu. Informoval o tom v nedeľu hovorca írskej vlády, píše agentúra AFP.

Varadkar vykonával lekárske povolanie sedem rokov predtým než sa stal politikom. V roku 2013 bol vyčiarknutý z registra lekárov. O opätovné zapísanie požiadal v marci, uviedla agentúra Reuters. Varadkar podľa svojho hovorcu írskemu Úradu pre zdravotné služby (HSE) ponúkol, že odslúži jednu službu raz do týždňa v oblasti, ktorá spadá do jeho lekárskej praxe.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Denník The Irish Times informoval, že Varadkar, ktorý absolvoval medicínu na Trinity College v Dubline v roku 2003, bude pomáhať s posudzovaním zdravotného stavu pacientov telefonicky. Varadkar je synom lekára a zdravotnej sestry a zdravotníkmi sú aj jeho partnerka a dve sestry. "Mnoho členov jeho rodiny a priateľov pracuje v zdravotníctve," uviedol hovorca. "Chcel (Varadkar) tiež pomôcť, hoci i malým dielom," dodal.

V súvislosti s aktuálnou situáciou vyzval v marci minister zdravotníctva Simon Harris zdravotníkov, ktorí momentálne v tomto sektore nepracujú, aby sa vrátili s heslom "Vaša krajina vás potrebuje". Na výzvu zareagovalo viac ako 60.000 ľudí. V Írsku evidujú 158 úmrtí súvisiacich s COVID-19 a 4994 nakazených.

Viac o téme: LekárÍrskoDublinKoronavírusLeo Varadkar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu