Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Austrálsky najvyšší súd vynesie verdikt vo veci odvolania kardinála Georgea Pella

George Pell
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

BRISBANE - Austrálsky najvyšší súd vynesie 7. apríla verdikt vo veci odvolania kardinála Georgea Pella (78), ktorý bol odsúdený na šesť rokov väzenia za pohlavné zneužívanie detí. S odvolaním sa na štvrtkové oznámenie súdu o tom informovali agentúry AP a AFP.

Verdikt sedemčlenného súdneho senátu oznámi na budúci utorok o 10.00 h miestneho času na súde vo východoaustralskom Brisbane jeden zo sudcov. Odvolacie pojednávanie s kardinálom Pellom prebehlo 11.-12. marca. Vynesenie verdiktu však súd odložil pre obavy zo šírenia koronavírusu.

Odvolanie na austrálsky najvyšší súd podal kardinál Pell po tom, ako vlani v auguste najvyšší súd štátu Viktória zamietol jeho odvolanie proti verdiktu súdu nižšieho stupňa, ktorým bol uznaný za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov. Kardinál počas súdnych pojednávaní svoju vinu odmietal. Odvolanie podané na najvyššom súde krajiny je poslednou možnosťou, ako môže Pell, ktorý čaká na konečný verdikt za mrežami, očistiť svoje meno.

George Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho Ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019. Je najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi usvedčeným zo sexuálnych deliktov.

Viac o téme: KardinálVerdiktNajvyšší súdAustráliaGeorge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu