Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spojené štáty zjavne nechcú jadrové rokovania, odkazuje Severná Kórea

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

SOUL - Bezohľadné poznámky amerického ministra zahraničia Mikea Pompea jasne ukazujú, že Washington nemá v úmysle obnoviť jadrové rokovania s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR), tvrdí Pchjongjang. Zároveň varuje, že teraz nútený splatiť "trápenie, ktoré uvalili Spojené štáty na našich ľudí".

Pompeo počas nedávneho stretnutia ministrov zahraničia krajín skupiny G7 vyzval medzinárodnú komunitu, aby vyvinula väčší tlak na KĽDR, aby sa vzdala svojho jadrového programu. Podľa severokórejského stanoviska, pripisovaného tamojšiemu neidentifikovanému ministrovi zahraničných vecí zodpovednému za rokovania s Washingtonom, Pompeove poznámky dokazujú, že USA nemajú žiadnu stratégiu na zastavenie "odpočítavania ku konfrontácii". Aké kroky Severná Kórea podnikne, stanovisko nespomína.

Jadrová diplomacia medzi Pchjongjangom a Washingtonom stagnuje od minuloročného februára, keď summit amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom neuspel pre nezhody o sankciách proti KĽDR. V decembri Kim vyhlásil, že sa už viac necíti povinný zachovávať moratórium na jadrové testy a rakety dlhého doletu, ktoré si krajina sama na seba uvalila, a že čoskoro predstaví "novú strategickú zbraň". Počas ostatných týždňov KĽDR vykonala viacero raketových a delostreleckých testov.

Viac o téme: Severná KóreaSpojené štátyMike PompeoJadrové rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu