Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Soros venuje milión eur na boj proti chorobe v Maďarsku

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

LONDÝN - Americký finančník a filantrop George Soros venuje milión eur na boj proti šíreniu nového koronavírusu vo svojom rodnom Maďarsku. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

"Pandémia (ochorenia) COVID-19 nepozná hranice medzi krajinami, spoločenstvami, náboženstvami ani ľuďmi. Každý sa môže infikovať, ale niektorí z nás sú viac zraniteľní než iní," uviedol vo vyhlásení 89-ročný miliardár.

Soros pripomenul, že sa narodil v Budapešti v roku 1930, necelé desaťročie po pandémii takzvanej španielskej chrípky. Na toto ochorenie vtedy len v samotnej Budapešti zomreli tisíce ľudí. V Maďarsku prežil Soros aj hrôzy druhej svetovej vojny, takže podľa vlastných slov vie, aký je život v extrémnych podmienkach.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na boj proti koronavírusu v Maďarsku sa George Soros rozhodol prispieť napriek dlhoročnému nepriateľstvu, ktoré voči nemu prejavuje tamojšia vládnuca strana Fidesz. Tá Sorosa okrem iného obviňuje z podpory liberalizmu a migrácie.

Americký finančník sa v Maďarsku stáva terčom antisemitských narážok, píše britský denník The Guardian. V Maďarsku v pondelok potvrdili už 447 osôb nakazeným novým koronavírusom a 15 úmrtí na ochorenie, ktoré spôsobuje.

Starosta Budapešti ocenil Sorosovu finančnú pomoc

Starosta Budapešti Gergely Karácsony v pondelok ocenil finančnú pomoc amerického finančníka maďarského pôvodu Georga Sorosa vo výške milión eur venovaných Budapešti na boj proti šíreniu nového koronavírusu.

"Dar využijeme na nákup prostriedkov potrebných v boji proti nákaze, na ochranné prostriedky pracovníkov zdravotníctva a na testovanie pracovníkov našich sociálnych služieb," reagoval starosta na Facebooku a zdôraznil, že hlavné mesto má výrazné výpadky príjmov, preto tento dar uľahčuje danú situáciu.

Podľa slov Karácsonya by bolo dobré, keby namiesto malicherných a nenáležitých poznámok každý vnímal Sorosovu iniciatívu ako veľkorysé a ušľachtilé gesto, ale aj ako zmysluplnú pomoc. Podotkol, že Soros pomohol Maďarsku takisto miliónom eur aj po tragickom úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zahynulo desať ľudí.

Viac o téme: BudapešťGeorge SorosKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu