Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KOKORONAVÍRUS Štvrtkové zasadnutie europarlamentu ukázalo, ako rýchlo vie EÚ pracovať

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Štvrtkové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) ukázalo, ako rýchlo vie Európska únia (EÚ) v čase krízy pracovať. Zhodujú sa na tom slovenskí europoslanci Miriam Lexmann (KDH/EPP), Robert Hajšel (nom. Smer-SD/S&D) a Michal Šimečka (PS/Renew). Podľa nich je už teraz na Slovensku, ako dokáže zúžitkovať uvoľnené prostriedky.

EP vo štvrtok 26. marca schválil opatrenia navrhnuté Európskou komisiu (EK), medzi ktoré patrí uvoľnenie 37 miliárd eur pre členské štáty na boj s koronavírusom. Tým je rozšírenie možnosti čerpania z fondu solidarity aj na oblasť verejného zdravia, čo doteraz nebolo možné. EP tiež zastavil takzvané lety duchov, ktoré museli vykonávať letecké spoločnosti, aby nestratili svoje prevádzkové intervaly v následujúcej sezóne.

„Včerajšie plenárne zasadnutie ukázalo, že Európsky parlament vie pracovať efektívne aj na diaľku, zrýchlene a elektronicky prijať aj vážne rozhodnutia,“ povedala Lexmann s tým, že v krízovej situácii je nevyhnutné hľadať nové riešenia, akými bolo štvrtkové hlasovanie europoslancov z domu. Podľa nej mohla EÚ začať koordinovať krízu spôsobenú koronavírusom skôr, no pripomína, že v prípade zdravotníctva majú hlavnú úlohu členské štáty.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„Urýchlené presmerovanie 37 miliárd z fondov EÚ k občanom, regiónom a krajinám najviac postihnutým pandémiou, ako aj rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ aj na krízy v oblasti verejného zdravia v celkovom balíku až do výšky 800 miliónov eur je výrazný krok, ktorý potvrdzuje dôležitosť európskeho spoločenstva v ťažkých chvíľach,“ dodala.

Šimečka si tiež myslí, že EÚ nebola na pandémiu takého rozmeru pripravená, no podľa neho už pracuje naplno. „V tejto kritickej chvíli je dôležité, aby Európska únia využila svoje zdroje na spoločný nákup zdravotníckeho materiálu, ako sú pľúcne ventilátory, ktorých je v EÚ aj na Slovensku nedostatok. Keď ich obstaráme spoločne, bude to omnoho lacnejšie, než keby si členské štáty konkurovali na svetovom trhu,“ myslí si Šimečka.

Zdôrazňuje, že rola EÚ bude rozhodujúca pri znovuoživení ekonomiky a pomoci všetkým, ktorí kvôli koronavírusu prídu o príjem a prácu. „To nemáme šancu zvládnuť každý samostatne, potrebujeme spoločný európsky záchranný plán, keďže ide o stámiliardy eur. Ideálnym riešením je využiť euroval alebo spoločný európsky dlhopis,” uviedol.

Podľa Hajšela si EÚ prešla už viacerými krízami, no súčasná ekonomická, sociálna a humanitná kríza vyvolaná koronavírusom si vyžaduje bezprecedentné kroky a rýchle konanie. „Všetky opatrenia, ktoré sme na včerajšom výnimočnom plenárnom zasadnutí schválili, sú veľmi potrebné, ale mali prísť aspoň o niekoľko týždňov skôr. Vládam členských štátov sme rozviazali ruky, dúfam, že to pocítia aj ľudia,“ povedal s tým, že teraz už bude na slovenskej vláde ako náloži s uvoľnenými prostriedkami.

Europoslanec ale pripomenul, že nariadenia boli prijaté v rekordne skrátenom čase a celý štandardný legislatívny proces EÚ je v tejto situácii maximálne skrátený a zefektívnený. „Takmer jednohlasný výsledok našich včerajších hlasovaní znamená, že Európska únia pomôže nielen štátom, regiónom, zdravotníckym systémom, malým a stredným podnikom a podnikateľom, ale hlavne občanom. Slovensko, jeho podniky a občania, môžu dostať až 2,5 miliardy eur,“ dodal s tým, že pre EÚ v tejto situácií vzniká veľký priestor na koordináciu výskumu v medicíne, skúšanie účinného lieku a uľahčenie jeho cesty ku každému pacientovi.

Európskym parlamentom schválené nariadenia musí ešte formálne odobriť aj Rada ministrov Európskej únie (EÚ). Legislatívne zmeny následne vstúpia do platnosti po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, ku ktorému by malo dôjsť v priebehu niekoľkých dní.

Viac o téme: EKEPKoronavírusMichal ŠimečkaRobert HajšelMiriam Lexman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu