Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin sa silno stavia proti budovaniu kultu osobnosti: Šéf Kremľa zatiaľ nehovorí o kandidatúre

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa rázne stavia proti pokusom budovať okolo seba kult osobnosti, uviedol v piatok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

"Čo nevie Vladimir Putin akceptovať, je kult osobnosti. Svoj postoj k tejto záležitosti vysvetlil už dávno. V žiadnom prípade sa mu to nepáči a nehodlá to akceptovať," uviedol podľa tlačovej agentúry TASS prezidentov hovorca.

Peskov upozornil, že Putin zatiaľ nehovorí o svojej kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2024. Peskov sa odvolával na Putinov nedávny prejav v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, v ktorom sa nezmienil, že by mal záujem kandidovať v prezidentských voľbách. Hovorca súčasne pripomenul Putinov dávnejší výrok, že do roku 2024 je ešte veľa času a "pred nami je mnoho tvrdej práce".

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa ústava

Obe komory ruského parlamentu schválili návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústava. Zákon rozširuje právomoci parlamentu, zavádza obmedzenia pre vyšších funkcionárov a stanovuje maximálny počet prezidentských mandátov na dve, pričom však súčasná hlava štátu po nadobudnutí účinnosti tejto novely ústavy bude môcť opäť kandidovať za prezidenta. Túto možnosť označil za prijateľnú aj samotný Putin, pričom však poznamenal, že by sa ňou najprv mal zaoberať ústavný súd.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

Návrh zákona o zmenách v ústave sa teraz prerokúva poslancami regionálnych zhromaždení. Výsledky ich hlasovania a pripomienky by mali byť zosumarizované a známe 14. marca. Návrh zákona bude platný, ak ho odobria dve tretiny regionálnych parlamentov. Okrem toho sa k nemu vyjadria aj samotní občania, a to v ľudovom hlasovaní naplánovanom na 22. apríla.

Viac o téme: PrezidentRuskoDmitrij PeskovVladimit Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu