Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zásah polície v Kirgizsku: FOTO Oslavy dňa žien poznačilo zadržiavanie aktivistov

Aktivisti - ženy i muži - sa v nedeľu zišli na jednom z námestí hlavného mesta Biškek.
Aktivisti - ženy i muži - sa v nedeľu zišli na jednom z námestí hlavného mesta Biškek. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin)

BIŠKEK - Polícia v stredoázijskej republike Kirgizsko v nedeľu zadržala desiatky aktivistov bojujúcich za práva žien. Podľa agentúry Reuters k ich zadržaniu došlo krátko po tom, ako na skupinu aktivistov zaútočili maskovaní muži.

Aktivisti - ženy i muži - sa v nedeľu zišli na jednom z námestí hlavného mesta Biškek, aby sa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zúčastnili na pochode proti rodovo podmienenému násiliu. Na námestie však dorazila aj skupina mužov - niektorí mali na hlavách tradičné plstené klobúky -, ktorí začali fyzicky napádať demonštrantov, bránili im v pohybe a trhali ich plagáty. Z miesta odišli ihneď, ako tam dorazila polícia, ktorá následne zadržala asi 50 aktivistov, väčšinou ženy. Podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, akým obvineniam by mali čeliť.

Aktivisti tvrdia, že v Kirgizsku - bývalej sovietskej republike - sa práva žien v poslednom období zhoršujú, a to v dôsledku príklonu k pravicovej ideológii. Ako príklad uviedli prípady nútených manželstiev i domáceho násilia. Agentúra Reuters pripomenula, že vlani v decembri vláda podrobila cenzúre výstavu s vystúpením ženy, ktorá sa v rámci svojej performance pred publikom vyzliekala. Riaditeľ tejto galérie odstúpil po tom, ako sa mu vyhrážali smrťou.

Viac o téme: AktivistiPrávaPolícia Medzinárodný deň žienKirgizskoBiškek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu