Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké razie v Nemecku: Podozriví mali do krajiny nelegálne pašovať Vietnamcov

Nemecká polícia vykonala razie v prípade vietnamského pašeráckeho gangu. Zobraziť galériu (2)
Nemecká polícia vykonala razie v prípade vietnamského pašeráckeho gangu. (Zdroj: SITA/Markus Scholz/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká polícia v utorok v súvislosti s vyšetrovaním osôb podozrivých z toho, že do Nemecka nelegálne prepašovali viac ako 150 Vietnamcov, vykonala razie na viac než 30 miestach v siedmich spolkových krajinách. Informovala o tom agentúra DPA.

Razie v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi sa konali najmä v nemeckej metropole Berlín, kde príslušníci polície prehľadali byty, salóny krásy a reštaurácie v troch mestských štvrtiach, uviedol hovorca spolkovej polície Axel Bernhardt. Polícia vyšetruje dovedna 13 osôb - všetci sú vietnamskými občanmi. Zadržaných bolo šesť osôb, dodal podľa agentúry AP hovorca polície. Na operácii, ktorá sa zamerala aj na "kontaktné body" pašerákov v Sasku, Dolnom Sasku, Hesensku, Porýní-Falcku, Bádensku-Württembersku a Meklenbursku-Predpomoransku, sa podieľalo zhruba 700 príslušníkov polície.

Nemecká polícia vykonala razie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Markus Scholz/dpa via AP)

Berlínska prokuratúra vedie vyšetrovanie od júna 2019. Skupina pašerákov do Nemecka cez pozemné trasy previedla najmenej 155 vietnamských občanov. Ako dodala polícia, väčšina z Vietnamcov bola v Berlíne len dočasne, keďže neskôr ich previezli do iných európskych krajín, ako napríklad do Francúzska alebo do Británie. Mnohí z imigrantov, ktorí prišli do Európy bez dokladov, boli nakoniec nútení zamestnať sa v nechtových štúdiách, reštauráciách či v továrňach so zlými pracovnými podmienkami a nízkou mzdou, aby tak dokázali pašerákom splatiť svoje dlhy, doplnila AP. Podľa hovorcu polície získali pašeráci za každú osobu prapašovanú do Európy sumu od 5000 do 20.000 dolárov (4500 - 18.000 eur).

Viac o téme: RaziaPašovanieNemeckoVietnamci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu