Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Parížsku stanicu Gare de Lyon evakuovali: V jej blízkosti vypukol požiar

Parížsku stanicu Gare de Lyon evakuovali v súvislosti s požiarom Zobraziť galériu (4)
Parížsku stanicu Gare de Lyon evakuovali v súvislosti s požiarom (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Jednu z najrušnejších železničných staníc v Paríži Gare de Lyon museli v piatok večer evakuovať. Dôvodom bol požiar, ktorý vypukol v jej blízkosti, informovala agentúra AFP.

"Vyhnite sa okoliu (stanice) a umožnite prácu zásahovým zložkám," uviedla na Twitteri parížska polícia. Budovu stanice uzavreli a začali z nej evakuovať ľudí.

Parížsku stanicu Gare de
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Plamene okrem iného zachvátili niekoľko áut neďaleko stanice Gare de Lyon (Lyonské nádražie), z ktorej premávajú vlaky prevažne na juh Francúzska. Požiar vypukol v čase, keď sa v blízkosti stanice konali demonštrácie, píše agentúra DPA.

Parížsku stanicu Gare de
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Za všetkým má byť zakázaný koncert

V blízkosti železničnej stanice Gare de Lyon v Paríži vypukol v piatok mohutný požiar. Išlo o dôsledok násilností, ktoré vypukli počas úradmi zakázaného protestu proti koncertu konžského umelca Fallyho Ipupu. Podľa webových stránok miestnych médií požiar bol spôsobený zámerne, pričom podpálené boli autá, skútre a odpadkové koše. Nad danou lokalitou sa vznášal oblak hustého čierneho dymu. Parížska prefektúra podvečer informovala, že privolaným hasičom sa požiar podarilo uhasiť, aj keď niekoľko chuligánov sa im v tom snažilo zabrániť.

Podľa francúzskych médií došlo aj k výpadkom v premávke vlakov železničnej spoločnosti SNCF a k prerušeniu prepravy na troch linkách metra premávajúcich touto časťou mesta. Prerušená bola aj preprava cestujúcich na linke D zrýchlených prímestských vlakov triedy RER. Obnovenie dopravy sa očakáva okolo 20.00 h SEČ. Fally Ipupa je v Konžskej demokratickej republike obdivovaným spevákom, je však súčasne terčom útokov odporcov režimu prezidenta Félixa Tshisekediho. Vo Francúzsku nevystupoval viac ako desať rokov pre vyhrážky zo strany Tshisekediho oponentov. 

Parížsku stanicu Gare de
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Aj v roku 2017 z tohto dôvodu zrušili koncert v parížskej koncertnej sieni La Cigale. Aktivisti z konžskej diaspóry žijúci vo Francúzsku pravidelne demonštrujú proti konžským umelcom, ktorí vystupujú vo Francúzsku alebo v Belgicku a ktorých obviňujú zo sympatií k exprezidentovi Josephovi Kabilovi a jeho nástupcovi Félixovi Tshisekedimu.

Ipupovo vystúpenie sa bude konať v piatok večer v hale AccordHôtels Arena v parížskej oblasti Bercy. Polícia ho zatiaľ nezrušila, fanúšikovia na sociálnych sieťach však informovali o prísnych bezpečnostných opatreniach, keď do sály nevpúšťajú nikoho s batohom.

Viac o téme: PožiarHasičiStanicaFrancúzskoParížGare de Lyon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu