Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko hrozí Európe vpustením migrantov: Európska komisia očakáva dodržiavanie dohôd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Hami Aksoy varoval, že pohyb migrantov smerom na Západ môže pokračovať, pokiaľ sa bude aj naďalej zhoršovať situácia v severosýrskej provincii Idlib. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

"Niektorí žiadatelia o azyl a migranti v našej krajine, znepokojení vývojom, sa pohli smerom k západným hraniciam," pokračoval Aksoy. "Ak sa situácia zhorší, toto riziko sa bude naďalej zvyšovať." Dodal však, že v tureckej migračnej politike k žiadnym zmenám nedošlo. Európska komisia v tejto súvislosti deklarovala svoje očakávanie, že Turecko "dodrží" svoju stranu dohody o obmedzení migračných tokov zo Sýrie po "nebezpečnej" vojenskej eskalácii v tejto krajine. Uvádza sa to v piatkovom vyhlásení EK.

Tureckí predstavitelia dosiaľ oficiálne neoznámili Bruselu žiadnu zmenu tohto paktu napriek správam, že turecké orgány "otvorili hraničné brány", aby umožnili sýrskym utečencom vstup do Európy, uviedol hovorca EK Peter Stano. Dodal, že EÚ vyhodnocuje situáciu s cieľom overiť, čo sa deje v súvislosti s pohybom migrantov. "Očakávame, že Turecko splní dohodu," dodal.

V tureckých médiách sa v piatok objavili informácie o stovkách migrantov, ktorí smerujú k hraniciam s Európskou úniou. Predchádzalo tomu vyhrotenie bojov v severnej Sýrii a následnej aj vyhlásenie nemenovaného tureckého predstaviteľa, že migrantom viac v ceste do EÚ brániť nebudú.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa opakovane vyhrážal, že otvorí brány migrantom, aby išli do Európy. V Turecku žije zhruba 3,7 milióna sýrskych utečencov. Na základe migračnej dohody, ktorú Turecko a EÚ uzavreli v roku 2016, poskytla EÚ Turecku miliardy eur s tým, že Ankara zamedzí prílivu migrantov do Európy.

Grécko uzavrelo priechod s Tureckom, kde sa zhromaždili stovky migrantov

Grécko uzavrelo v piatok hraničný priechod s Tureckom, v okolí ktorého sa predtým zhromaždili stovky migrantov. Stalo sa tak po tom, ako sa v médiách objavili správy, že Ankara už nebude viac brániť utečencom v ceste do Európy, informovala agentúra DPA.

Grécki policajti stoja v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Giannis Papanikos)

Ochranu svojich hraníc s Tureckom v tejto súvislosti posilnilo aj Bulharsko. Bulharský premiér Bojko Borisov vyjadril znepokojenie z toho, že sa z hraníc stiahli tureckí pohraničníci. Grécko uzavrelo cestný hraničný priechod Kastanies v pohraničnom regióne Evros, v okolí ktorého sa rozmiestnilo veľké množstvo policajtov a vojakov. Na miesto dorazil aj šéf generálneho štábu gréckej armády a minister zodpovedný za policajné zložky.

Grécka vláda už v piatok dopoludnia uviedla, že posilnila ochranu pozemných i námorných krajiny na najvyššiu možnú úroveň. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis o situácii na hraniciach s Tureckom telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Orbán zatelefonoval Erdoganovi a zvolal svoj bezpečnostný kabinet

Vojnová situácia v Sýrii a otázky migrácie boli témou piatkového telefonického rozhovoru predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa agentúry MTI to uviedol hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, podľa ktorého Orbán zvolal svoj bezpečnostný kabinet.

Turecký prezident Orbána informovala, že tlak na Turecko je enormný, preto už nedokáže udržať časť migrantov na svojom území. Podľa Havasiho maďarský premiér s Erdoganom hovorili aj o príprave schôdzky premiérov krajín Vyšehradskej štvorky a Turecka.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Podľa agentúry Reuters vo štvrtok jeden z vysokopostavených tureckých predstaviteľov vyhlásil, že Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy. Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) uviedlo, že nie je vylúčené, že za tureckým vyhlásením je snaha Ankary dosiahnuť väčšiu podporu od svojich spojencov v NATO.

Orbán v piatok popoludní zvolal svoj bezpečnostný kabinet, ktorého členmi sú aj šéf diplomacie a minister vnútra. Tento orgán prerokoval správu tajných služieb a rozhodol o posilnení ochrany južných hraníc, ako aj o tom, že Maďarsku bude pozornejšie sledovať dianie na balkánskej migračnej trase. Maďarský ministerský predseda v piatok ráno v rannej relácii verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió v reakcii na prvé správy z Turecka povedal, že treba rátať s migračnou vlnou, a treba rátať aj s pravidelnými útokmi na maďarské hraničné zábrany.

Reakcia Turecka súvisí s očakávaným príchodom utečencov z provincie Idlib na severozápade Sýrie, kde prišlo od začiatku decembra minulého roka o život viac ako 300 civilistov a takmer milión obyvateľov bol vysídlený.

Viac o téme: MigrantiTureckoEurópaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu