Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová a Macron majú toho dosť: Chcú s Putinom a Erdoganom riešiť situáciu v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonicky povedali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa chcú s ním i tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom stretnúť a rokovať o zmiernení krízy v Sýrii.

Lídri oboch západných krajín vyjadrili "znepokojenie nad humanitárnou katastrofou, ktorej sú vystavení obyvatelia sýrskej provincie Idlib", uviedol podľa tlačovej agentúry AFP Merkelovej úrad. Macron aj Merkelová "vyzvali na okamžité zastavenie bojov a neobmedzený prístup humanitárnych pracovníkov".

Niekoľkomesačná ofenzíva Ruskom podporovaných sýrskych vládnych síl proti povstalcom podporovaným Tureckom v provincii Idlib na severozápade krajiny si vyžiadala už takmer milióna vysídlených ľudí, ktorí utekajú pred násilím zo svojich domovov.

Ruská delegácia v stredu odmietla odsúhlasiť výzvu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) na obnovenie prímeria a dodržiavania humanitárneho práva na severozápade Sýrie. Pozíciu Moskvy podporil podľa diplomatov aj Peking. OSN zároveň vyzvala Turecko, aby prijalo ďalších vysídlených ľudí zo Sýrie, ale Ankara to odmieta s argumentom, že Turecko na svojom území hostí už približne 3,7 milióna Sýrčanov.

Tlačová agentúra TASS dopĺňa, že Putin považuje za nevyhnutné, aby sa pristúpilo k efektívnym opatreniam na neutralizovanie teroristickej hrozby v Sýrii, ale pri zachovaní suverenity krajiny, uviedol vo štvrtok Kremeľ po Putinových telefonátoch s Macronom a Merkelovou. Od vypuknutia sýrskej vojny v roku 2011 zahynulo v tomto konflikte už viac než 380.000 ľudí a milióny civilistov muselo opustiť svoje domovy.

Viac o téme: SituáciaRiešenieAngela MerkelováSýriaVladimir PutinRecep Tayyip ErdoganEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu