Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin o nových zbraniach: Vyvinuli sme ich kvôli strategickej stabilite, nie vojne

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko vyvinulo unikátne útočné zbrane, aby udržalo strategickú rovnováhu a stabilitu vo svete a nie, aby vyvolalo vojnu. V rozhovore, ktorého časť v pondelok vyšla v tlačovej agentúre Tass, to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

"Nebudeme proti nikomu bojovať. Vytvoríme podmienky, aby nikto nechcel bojovať s nami," povedal šéf Kremľa pre agentúru. V Rusku vytvorili "útočné systémy, ktoré svet ešte nevidel," povedal tiež Putin s tým, že nútia Spojené štáty, aby sa snažili ich dohnať.

Ako príklad uviedol nový hypersonický systém Avangard, ktorý uviedli do prevádzky vlani a dokáže letieť 27-krát rýchlejšie ako rýchlosť zvuku. Zároveň podotkol, že podiel moderných zbraní u ruských ozbrojených síl stúpol za posledných 20 rokov zo šesť percent na 70. "To je výnimočná situácia," zhodnotil.

Tieto zbrane umožňujú Kremľu "udržiavať strategickú stabilitu a strategickú rovnováhu", ktorú sa USA snažili narušiť ich obrannými raketovými systémami, vyjadril sa tiež Putin. "Je to nevyhnutné nielen pre nás, ale aj pre globálnu bezpečnosť," dodal ruský prezident.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Kremeľ si stanovil modernizáciu armády za hlavnú prioritu, keď sa začali zhoršovať jeho vzťahy so Západom a po anexii Krymu v roku 2014. Putin po prvý raz spomenul vývoj nadzvukových zbraní vo výročnom prejave v marci 2018.

Trojhodinový rozhovor pre Tass vznikol pri príležitosti 20 rokov Putina pri moci a je rozdelený do 20 častí, ktoré vyjdú v priebehu niekoľkých týždňov a venujú sa rozličným témam. V už vydaných častiach ruský prezident hovoril o nedávnej zmene vlády, Ukrajine, masových protestoch v Moskve a využití modernej technológie.

Viac o téme: ZbraneRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu