Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trump mal vydierať Assangea: Šéf USA mu núkal prepustenie, ak zaprie úlohu Ruska v kampani

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump údajne cez svojho sprostredkovateľa ponúkal Julianovi Assangeovi, zakladateľovi kontroverznej stránky WikiLeaks, že zariadi jeho prepustenie na slobodu. Mal však podmienku: Assange musí verejne vyhlásiť, že Rusko nemalo nič spoločné so zverejnením e-mailov Demokratickej strany a Trumpovej protikandidátky v prezidentských voľbách v roku 2016 Hillary Clintonovej.

Zverejnenie týchto e-mailov na Assangeovej stránke WikiLeaks bolo pritom podľa analytikov jedným z dôvodov, prečo vo voľbách zvíťazil Trump a stal sa prezidentom. Informácie, ktoré majú údajne potvrdzovať verziu o vydieraní Assangea zo strany Trumpa, predložil v stredu londýnskemu súdu tím Assangeových právnikov a verejnosť o nich ako prvý informoval britský denník The Guardian.

Julian Assange
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

Assangeovi obhajcovia Jennifer Robinson a Edward Fitzgerald tvrdia, že za ich mandantom prišiel v auguste 2017 na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, kde Assange vtedy býval, republikánsky kongresman Dana Rohrabacher. Ten mal Assangeovi ponúknuť jeho prepustenie, "alebo iný spôsob, ako sa z toho dostať von", v prípade, ak zaprie úlohu Ruska v kampani pred prezidentskými voľbami 2016.

Súd s Assangeom sa začína v pondelok

Rohrabacher mal pritom Assangeovi doslovne povedať, že ho posiela Trump a odkaz, s ktorým do Londýna prišiel, je od neho. Súd s Assangeom sa na londýnskom súde začína v pondelok a predpokladá sa, že bude trvať niekoľko mesiacov. Súd bude rozhodovať o Assangeovom odvolaní sa proti vyhosteniu do Spojených štátov. Tam je obvinený z 18 trestných činov, súvisiacich najmä so zverejňovaním utajovaných skutočností na stránke WikiLeaks, a hrozí mu až 175 rokov odňatia slobody.

Viac o téme: USAJulian AssangeDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu