Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ivetu delili od smrti centimetre! Hazardér na golfe utiekol polícii, nepomohlo ani VIDEO z autokamery

Nebezpečné predbiehanie v Česku
Nebezpečné predbiehanie v Česku (Zdroj: FB/Jičín, Jilemnice, Vrchlabí, Nová Paka a okolí)

HORKA U STARÉ PAKY – Predbiehať sa rozhodol tesne pred zákrutou. Vodič volkswagenu svojou nezodpovednou jazdou vystavil veľkému nebezpečenstvu šoférku, ktorá vchádzala do ľavotočivej zákruty v opačnom smere. Manéver natočila palubná kamera. Polícii sa však nepodarilo zistiť, kto priestupok spáchal.

Iveta sa v nebezpečnej situácii ocitla 20. januára okolo pol deviatej ráno. Cestovala od obce Horka u Staré Paky smerom na Vidochov. V čase, keď prichádzala k ľavotočivej zákrute, v opačnom smere sa blížil náklad s drevom a spoza neho sa vynorilo osobné auto. Vodič volkswagenu sa len tesne stihol zaradiť pred nákladiak.

Súvisiaci článok: Mrazivé VIDEO z palubnej kamery: Šoférka robila, čo mohla, šialenec na golfe ju takmer zabil

Zábery z palubnej kamery sa objavili na sociálnych sieťach. Zverejnila ich žena a redakcia iDNES.cz ich posunula polícii. Tá šoférku kontaktovala a prípadom sa začala zaoberať.    

V polovici februára dopravný inšpektorát prípad odložil. Predstaviteľom zákona sa síce podarilo zistiť, kto riadil nákladnú súpravu, a prihlásil sa aj šofér jedného osobného vozidla, ktoré šlo za nákladom, nemali však palubné kamery. Svedkovia, ktorí sa prihlásili, iba potvrdili, že priestupok videli. „Vykonali sme dosť intenzívne šetrenie a snažili sa určiť vodiča i vozidlo. Od vodičky sme si vyžiadali originál kamerového záznamu, ale IT špecialisti a počítačoví analytici nevyčítali registračnú značku predbiehajúceho vozidla. Bolo to dané tým, že najskôr šlo o lacnejší typ kamery. Kvalitu záznamu zrejme ovplyvnili i svetelné podmienky a prípadne tiež znečistené sklo,“ opísal policajný hovorca Aleš Brendl.        

Vodič volkswagenu podľa polície porušil dve ustanovenia cestného zákona. Kritériom bezpečného predbiehania je totiž dostatočný rozhľad a priestor. Nesmel predbiehať aj preto, že tým ohrozil či obmedzil vodiča v opačnom smere alebo iných účastníkov. Prerušovaná čiara v zákrute tak nehrala rolu.

Nezodpovednému šoférovi za priestupok, ktorý sa musí riešiť v správnom konaní, hrozila pokuta vo výške 5- až 10-tisíc korún (cca 200 až 400 eur) a tiež polročný až ročný zákaz šoférovania.   

Ivete sa premietol život pred očami

Žena mala obrovské šťastie v nešťastí. „Zahliadla som niečo čierne na konci nákladiaku, takže som radšej ubrala plyn, inak sme sa stretli vedľa toho dreva. Bolo to ale o šťastí. Keď som šliapla na brzdy, našťastie do nás nevpálila tá dodávka za nami,“ opísala Iveta.

Riskantný úsek, polícia sa pokúša o zmenu  

V zvlnenom úseku cesty I/16 sa stávajú vážne nehody. Na horizonte, odkiaľ mieril riskujúci vodič, vedie plná čiara. Priamo v konkrétnej zákrute je ale už len prerušovaná. Z jednej strany sú zvodidlá.

V januári boli v zákrute v prerušovanej čiare zrazení aj dopravní policajti. V súčasnosti sa pokúšajú o zmenu. Dopravný inžinier polície kvôli zvýšeniu bezpečnosti podal návrh na zmenu dopravného značenia na pobočku Riaditeľstva ciest a diaľnic (ŘSD) ČR.  

„Navrhli sme, aby sa v zákrute zmenila prerušovaná čiara na súvislú. Počkáme, ako k tomu ŘSD pristúpi. Podľa nášho názoru je to na tomto mieste potreba, Nebol to ojedinelý incident,“ povedal hovorca Brendl.

Viac o téme: VodičJazdaPredbiehanieManéverNebezpečenstvoPriestupok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu