Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov rokoval s Pompeom: Mníchov im umožnil pustiť sa do strategického dialógu

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov.
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov. (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

MNÍCHOV - Krátke stretnutie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s jeho americkým náprotivkom Mikeom Pompeom, ktoré sa uskutočnilo popri Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, umožnilo prerokovanie celej škály otázok spojených so strategickým dialógom medzi Moskvou a Washingtonom, ako aj s kontrolou zbrojenia. Povedal to v pondelok samotný Lavrov, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

"Diskutovali sme o viacerých otázkach spojených s celým radom problémov, ktoré sú na programe nášho dialógu - vrátane dialógu strategického," vyjadril sa šéf ruskej diplomacie. Dodal, že išlo o otázky "v kompetencii piatich stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov" a ktoré "sa týkajú kontroly zbrojenia". "Dohodli sme sa na pokračovaní špecifického, profesionálneho dialógu o týchto otázkach," opísal Lavrov bez ďalších podrobností závery stretnutia s Pompeom, ktoré sa uskutočnilo ešte minulý piatok. Ruský minister zároveň ocenil náznaky, že Washington "postupuje smerom ku konštruktívnejšiemu prístupu", pokiaľ ide o otázky strategickej stability.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov odmietlo zverejniť detaily o spomínanom rozhovore, uzavrela TASS. Rusko a Spojené štáty viedli rokovania o otázkach strategickej stability naposledy v polovici januára vo Viedni. Vlani vo februári tieto veľmoci odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) po tom, ako sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Viac o téme: Rokovanie MníchovSergej LavrovMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu