Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Západ víťazí, tvrdí Pompeo: Na konferencii kritizoval Čínu a Rusko, obhajoval úlohu USA

Mike Pompeo.
Mike Pompeo. (Zdroj: SITA/Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

MNÍCHOV - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu obhajoval úlohu Spojených štátov na medzinárodnej scéne. Zároveň sa veľmi kriticky vyslovil na adresu Číny a Ruska s prísľubom, že prevládnu ideály a hodnoty Západu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"S potešením môžem oznámiť, že správy o smrti transatlantickej aliancie sú značne prehnané. Západ víťazí, spoločne víťazíme," uviedol Pompeo v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Pompeo reagoval na kritiku nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý v piatok nepriamo kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď uviedol, že jeho administratíva odmieta myšlienku medzinárodného spoločenstva. Steinmeier obvinil USA, Rusko a Čínu z podnecovania globálnej nedôvery a neistoty. Odvolávajúc sa na ruskú anexiu Krymu v roku 2014, kybernetické hrozby Iránu a ekonomický nátlak Číny šéf americkej diplomacie varoval, že tieto krajiny stále "túžia po impériách" a destabilizujú medzinárodný systém založený na pravidlách.

"Západ víťazí," zopakoval Pompeo. "Ale teraz, viac ako 30 rokov od pádu (Berlínskeho) múru, nás stále ohrozujú krajiny, ktoré nerešpektujú suverenitu," dodal. Podľa Pompea všetky tri zmienené národy využívajú kybernetickú oblasť na získanie vplyvu, pričom čínsky telekomunikačný gigant Huawei kontrolovaný čínskou vládou označil za "trójskeho koňa" čínskej tajnej služby. "Ruské dezinformačné kampane sa snažia obrátiť našich občanov proti sebe. Iránske kybernetické útoky postihujú počítačové siete na Blízkom východe," dodal. V súvislosti s obavami z európskej závislosti na ruskom zemnom plyne Pompeo oznámil, že Spojené štáty budú financovať energetické projekty vo východných krajinách EÚ.

Šéf obrany USA označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre svet

Americký minister obrany Mark Esper označil v sobotu Čínu za rastúcu hrozbu pre svetový poriadok. Podľa agentúry AP v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii dodal, že najľudnatejší štát na svete kradne západné know-how, zastrašuje menších susedov a snaží sa o "akúkoľvek výhodu a za každú cenu". Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny. Čína je podľa jeho slov na najvyššej priečke potenciálnych nepriateľov Pentagónu, po nej nasleduje Rusko. "Čínska komunistická strana smeruje naďalej a ešte rýchlejšie nesprávnym smerom - viac vnútornej represie, dravších ekonomických praktík, a čo ma najviac znepokojuje, agresívnejšieho vojenského postoja," povedal.

Esper zdôraznil, že USA nechcú konflikty s Čínou. Doplnil, že vláda USA poskytla zdravotnícke potreby na pomoc Číne v boji proti prepuknutiu koronavírusu. Napriek tomu dodal, že Peking objasnil svoje dlhodobé zámery. Európa a zvyšok sveta sa preto podľa neho musia "prebudiť" voči hrozbám, ktoré Čína predstavuje. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu v Mníchove povedal, že Čína predstavuje výzvy ako aj príležitosti pre západné krajiny. Dodal, že Európa a USA musia vypracovať jednotný prístup k vzostupu Číny. Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova. Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg. Na nedeľu je naplánované vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Viac o téme: KonferenciaRuskoČínaMníchovMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu