Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obama zanechal Trumpovi rusko-americké vzťahy v hroznom stave, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Barack Obama zanechal svojmu nástupcovi Donaldovi Trumpovi "hrozné" dedičstvo, keď odišiel z Oválnej pracovne. Povedal to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, citovaný agentúrou TASS.

Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdí, že Obama, ktorého "hneval azyl udelený Edwardovi Snowdenovi", zrušil svoju návštevu Moskvy, kde "sa pripravoval podpis veľmi dôležitého dokumentu o strategickej stabilite".

"Jeho manierom bolo klásť osobné záležitosti nad riadenie štátu. Ukázal to aj v decembri 2016, keď bol už odchádzajúcim prezidentom — zabuchol za sebou dvere tým, že skonfiškoval ruský diplomatický majetok a vyhnal diplomatov. Tým zanechal Trumpovi vo vzťahoch s Ruskom hrozné dedičstvo, ktoré má stále určitý účinok," uviedol Lavrov.

Americké úrady začiatkom septembra 2017 pod zámienkou sankcií zatvorili generálny konzulát Ruska v San Franciscu, ruskú obchodnú kanceláriu vo Washingtone, ako aj jej newyorskú pobočku. Prvé dva menované objekty sú podľa agentúry TASS ruským majetkom a vzťahuje sa na nich diplomatická imunita, zatiaľ čo posledný zmienený objekt mala Moskva prenajatý. Rusko vníma zhabanie týchto objektov ako nepriateľský krok a vyzvalo USA, aby ich okamžite vrátili.

V marci 2018 Washington oznámil zhabanie ruského generálneho konzulátu v Seattli (prenajatého) a sídla generálneho konzula (ruského diplomatického majetku).

Viac o téme: VzťahyRuskoUSADonald TrumpBarack ObamaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu