Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Francúzsko kritizovalo pokusy Iránu o vypustenie družice: Majú rešpektovať medzinárodné záväzky

(Zdroj: TASR/DigitalGlobe, a Maxar company via AP))

PARÍŽ - Francúzsko odsúdilo v pondelok nedeľňajší pokus Iránu o umiestnenie družice na obežnú dráhu Zeme. Zároveň vyzvalo Teherán, aby rešpektoval medzinárodné záväzky súvisiace so sporným iránskym raketovým programom, informovala agentúra AFP.

Iránska nosná raketa Símurg (Fénix) v nedeľu úspešne odštartovala z vesmírneho centra v provincii Semnán. Komunikačnú družicu Zafár 1, ktorú raketa vyniesla do vesmíru, sa však nepodarilo umiestniť na vytýčenú obežnú dráhu. Francúzsko v pondelok tento krok Iránu odsúdilo, kedže pri ňom boli využité technológie súvisiace s vývojom balistických striel, konkrétne medzikontinentálnych balistických rakiet.

"Iránsky program balistických rakiet narúša stabilitu v oblasti Blízkeho východu a má vplyv aj na bezpečnosť Európy," uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň vyzvalo Teherán, aby v tejto záležitosti plne rešpektoval svoje medzinárodné záväzky.

Spojené štáty tvrdia, že pokusy Iránu o vypúšťanie vesmírnych družíc sú v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Tie vyzývajú Teherán, aby nevykonával žiadne aktivity súvisiace s balistickými raketami schopnými niesť  jadrové zbrane. Teherán tvrdí, že jeho družicový program i aktivity v oblasti využívania jadrovej technológie sú zamerané na vedecký výskum a iné civilné využitie.

Viac o téme: ZáväzkyFrancúzskoIránDružiceTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu