Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Raketový útok Iránu: Pentagón priznal zranenia až 109 amerických vojakov

Irán zaútočil na americké základne v Iraku
Irán zaútočil na americké základne v Iraku (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Až 109 amerických vojakov utrpelo ľahké traumatické poranenie mozgu počas januárového raketového útoku Iránu na vojenskú základňu v irackej provincii Anbár, kde pôsobia aj príslušníci ozbrojených síl USA. Sedemdesiatšesť z nich sa už medzičasom vrátilo do služby, ostatní pokračujú v liečbe, informovali v noci na utorok svetové agentúry s odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva obrany.

Prezident USA Donald Trump pôvodne vyhlásil, že pri raketovom útoku na leteckú základňu Ajn al-Asad v noci na 8. januára neutrpeli zranenia žiadni americkí vojaci. Neskôr zranenia priznal, ale označil ich za "nie príliš závažné" v porovnaní s inými, ktoré videl, čo vyvolalo kritiku organizácií veteránov v USA.

Pentagón neskôr priznal 11 zranených vojakov a tento počet následne zvýšil na 34, potom na 50 a naposledy na 64 vojakov, pripomína agentúra DPA. Predstavitelia americkej armády neskôr uviedli, že symptómy zranenia sa bezprostredne po útoku u vojakov neprejavovali a tí ich začali nahlasovať až v nasledujúcich dňoch.

Iránske revolučné gardy vypálili v noci na 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkou armádou v Bagdade, ktoré 3. januára nariadil Trump.

Viac o téme: RaketaZraneniaVojenská základňaútok USAIránPentagón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu