Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bielorusko predpovedalo vojnu na Ukrajine: Uviedol to šéf ústredných operácií

Na snímke Alexandr Lukašenko.
Na snímke Alexandr Lukašenko. (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Bielorusko predpovedalo vojnu na Ukrajine dva roky pred jej vypuknutím. V rozhovore pre bieloruský spravodajský server Belarus segodňa to uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl, šéf ústredných operácií Pavel Muravejko.

Generálny štáb pri príprave obranného plánu a koncepcie budovania a rozvoja ozbrojených síl študoval vývoj na Ukrajine, v Sýrii a v ďalších krajinách, uviedol Muravejko v rozhovore, z ktorého citovala agentúra UNIAN. Muravejko vysvetlil, že plán obrany krajiny sa netýka klasickej obrany, ale skôr prevencie možnej agresie a vojny.

"Napríklad, predpovedali sme a hodnotili udalosti, ktoré sa odohrali na susednej Ukrajine dva roky pred ich začiatkom. Po vyhodnotení toho, odkiaľ hrozba môže pochádzať, sa ju snažíme minimalizovať v ranom štádiu. Je to o spravodajstve, elektronickej vojne, informačnej vojne, maskovaní a ďalších prvkoch. Ako v šachovej hre sme vypočítali a modelovali najrelevantnejšie, najzložitejšie, možno až neuveriteľné situácie, ktoré môžu nastať, a určili sme spôsoby a formy obrany krajiny," dodal Muravejko.

Viac o téme: VojnaBieloruskoUkrajinaPavel Muravejko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu