Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Turecko zasiahlo ničivé zemetrasenie! Najmenej 20 mŕtvych, domy sa zmenili na trosky

Na najmenej 20 mŕtvych a 1000 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka Zobraziť galériu (4)
Na najmenej 20 mŕtvych a 1000 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ANKARA - Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v piatok postihlo východ Turecka, stúpol na 20. V troskách domov je ďalej uväznených asi 30 ľudí a pátracie práce pokračujú. Otrasy, ktorých centrum bolo v provincii Elazig, mali silu 6,8 stupňa. Zranených je viac ako tisíc ľudí. Piatková bilancia hovorila o 14 mŕtvych a asi 300 zranených.

Úrady provincie Elazig hlásia 16 mŕtvych, ďalší štyria ľudia zahynuli v susednej provincii Malatya. Nemocnice v oboch provinciách prijali 1030 zranených. Po piatkovom zemetrasení nasledovalo 250 ďalších slabších otrasov. Dnes ráno záchranári vynášali ranených z trosiek, v ktorých ľudia prežili 12 hodín. Podľa vlády sú v spadnutých budovách stále uväznené asi tri desiatky osôb. 

FOTO Turecko zasiahlo ničivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Turecko zasiahlo ničivé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/IHA)

Turecká televízia TRT prináša zábery zrútených poschodových budov, v ktorých troskách pátrajú záchranári. Technika bola na mieste aj v noci, kedy bolo v oblasti mínus osem stupňov Celzia. Najviac postihnuté je mesto Sivrice. "Zomreli tu ľudia aj zvieratá. Naša rodina strávila noc okolo ohňa pod dekami. Náš dom spadol a nemáme kam ísť," povedal muž menom Sinasi, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na najmenej 20 mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/DHA via AP)

Chvenie zeme zaznamenali ľudia tiež v susednej Sýrii a slabé otrasy sú hlásené z Iránu a Libanonu. Turecko vyhlásilo opatrenia na celonárodnej úrovni, ale nežiada o zahraničnú pomoc. Do pátracích operácií sú zapojené bezpilotné lietadlá a záchranárske práce sa koordinujú medzi jednotlivými provinciami.

Agentúra pre mimoriadne situácie vyzvala občanov, aby nevstupovali do poškodených domov, pretože stále hrozia následné otrasy. V najviac postihnutých oblastiach boli ľudia ubytovaní v telocvičniach a do týchto miest majú byť poslané prikrývky i stany. Turecko má za sebou početné zemetrasenia. Pri tom, ktoré krajinu zasiahlo v roku 1999, prišlo o život vyše 17 000 ľudí. Otrasy mali vtedy silu 7,6 stupňa a bez strechy nad hlavou sa ocitlo pol milióna ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu