Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neznámy vírus sa šíri nebezpečne rýchlo: Nakazených ľudí je čoraz viac, aj mimo Wu-chanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

WU-CHAN - V Číne pribudli cez víkend desiatky nových prípadov zápalu pľúc, ktorý spôsobil doteraz neznámy druh koronavírusu. Hlásené boli už aj mimo veľkomesta Wu-chan, odkiaľ sa vírus zrejme začal šíriť. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady.

Vo Wu-chane evidovali v sobotu a nedeľu 136 nových prípadov. Chorobe tam zároveň podľahla tretia osoba. Dva nové prípady sa objavili v pekinskom obvode Ta-sing. Stav pacientov, ktorí predtým navštívili Wu-chan, je podľa úradov stabilný. V provincii Kuang-tung je od 11. januára v karanténe 66-ročný muž pochádzajúci z mesta Šen-čen, ktorý dostal horúčku a vykazoval ďalšie príznaky po tom, ako sa vrátil z návštevy príbuzných vo Wu-chane.

V súčasnosti je podľa agentúry AFP v Číne zaznamenaných 201 prípadov nákazy neznámym vírusom. Vo Wu-chane je stále hospitalizovaných 170 ľudí vrátane deviatich v kritickom stave. Mimo Číny boli hlásené dva prípady v Thajsku a jeden v Japonsku, pričom všetky sa týkajú ľudí z Wu-chanu alebo tých, ktorí ho nedávno navštívili.

V metropolitnej oblasti Wu-chanu žije takmer 11 miliónov ľudí. Mesto je dôležitým dopravným uzlom, a to aj počas každoročných osláv lunárneho Nového roka, keď stovky miliónov Číňanov cestujú po krajine, aby navštívili príbuzných. Čínsky nový rok tento rok pripadá na 25. január. Nový kmeň koronavírusu vyvolal obavy, pretože patrí to tej istej rodiny ako vírus spôsobujúci ťažký akútny respiračný syndróm SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo v Číne a Hongkongu takmer 650 ľudí. 

Nový, doteraz neznámy vírus sa šíri z človeka na človeka

Popredný čínsky odborník na nákazlivé choroby Čung Nan-šan potvrdil, že nový, doteraz neznámy vírus podobný SARS sa prenáša z človeka na človeka. Uvedený vírus spôsobujúci zápal pľúc sa šíri po celej Číne a dostal sa už aj do troch ďalších ázijských krajín, pripomenuli v pondelok čínske štátne médiá.

Čung Nan-šan, uznávaný vedec z čínskej národnej zdravotníckej komisie, pomohol zistiť rozsah epidémie SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) v roku 2003. Tento pulmonológ v pondelok vyhlásil, že prenos z človeka na človeka je "potvrdený". Citovala ho štátna televízna stanica CCTV a následne svetová agentúra AFP.

Viac o téme: VírusČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu