Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf OSN si na Haiti uctil obete zemetrasenia: Vyzval na politický dialóg

Antonio Gutteres
Antonio Gutteres (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

PORT-AU-PRINCE - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval Haiťanov, aby politickú krízu vo svojej krajine riešili prostredníctvom dialógu. Urobil tak počas ceremónie k 10. výročiu mohutného zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo si na Haiti približne 200.000 obetí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Neistota a pomalý ekonomický rast v súčasnosti prispievajú k nárastu napätia v (haitskej) spoločnosti a zhoršujúcej sa humanitárnej situácii," povedal Guterres. "Vyzývam Haiťanov, aby svoje vzájomné rozpory riešili prostredníctvom dialógu a aby predišli akejkoľvek eskalácii napätia, ktorá by mohla zničiť to, čo sa dosiahlo v uplynulej dekáde," uviedol šéf OSN.

Zemetrasenie z 12. januára 2010 s magnitúdou 7.0 s malo epicentrum neďaleko hlavného mesta Haiti Port-au-Prince. Podľa odhadov si zemetrasenie vyžiadalo 100.000 až 300.000 obetí na životoch, bolo medzi nimi aj 120 zamestnancov OSN z 30 krajín. Mnoho ľudí je stále nezvestných. Guterres vo svojom príhovore však explicitne nespomenul sociálno-politickú krízu, ktorá týmto karibským ostrovom otriasa už od roku 2018.

Ako poznamenala AFP, kríza sa môže ešte viac prehĺbiť po tom, čo tamojšiemu parlamentu v pondelok vypršalo funkčné obdobie a parlamentné voľby, ktoré sa mali konať vlani v októbri, boli odložené na neurčito. Väčšina obyvateľstva ostrova je bez práce a ohrozená nárastom už aj tak vysokej kriminality súvisiacim s vojnou zločineckých gangov.

Prezident chce medzitým zmeniť ústavu

Haitský prezident Jovenel Moise navrhuje zmeniť ústavu s cieľom zjednodušiť spôsob vládnutia v krajine. Politik v piatok uviedol, že o svojich plánoch rokoval s opozičnými lídrami. Dodal, že k reforme by sa tento rok mohli vyjadriť občania v referende.

Zmeny by posilnili postavenie prezidenta a exekutívy. Prezident však zatiaľ bližšie nešpecifikoval, ako to chce spraviť. Mnohí pozorovatelia tvrdia, že haitská ústava z roku 1987 neprimerane rozdeľuje moc medzi exekutívu a legislatívu, čo zapríčiňuje politickú nestabilitu a vedie k častým patovým situáciám.

Viac o téme: PamiatkaZemetrasenie OSNHaitiAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu