Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súdny dvor EÚ: Belgicko, Veľká Británia a Francúzsko porušujú zákony o ochrane údajov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Zákonné predpisy v Británii, vo Francúzsku a v Belgicku, ktoré umožňujú spravodajským službám beztrestne zhromažďovať telefonické a internetové údaje používateľov, sú porušením pravidiel Európskej únie o ochrane osobných údajov. Upozornil na to v stredu generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Manuel Campos Sánchez-Bordona.

Advokát, ktorý na najvyššej súdnej inštancii EÚ so sídlom v Luxemburgu obhajuje záujmy Únie, vo svojom stanovisku pre sudcov tohto súdu uviedol, že orgány činné v trestnom konaní v uvedených troch krajinách už dlho porušujú rovnováhu medzi bojom proti terorizmu a závažnej trestnej činnosti a právom jednotlivcov na ochranu osobných údajov. Stanovisko generálneho advokáta prichádza po analýze niekoľkých súdnych prípadov, na ktoré upozornili skupiny bojujúce za ochranu súkromia z uvedených troch členských krajín Únie.

Generálny advokát upozornil, že pravidlá EÚ musia byť uplatňované za každej situácie - aj v prípade, že ide o zber údajov z dôvodu národnej bezpečnosti. Podľa jeho stanoviska francúzske, britské a belgické právne ustanovenia vyžadujú "všeobecné a nediskriminujúce" uchovávanie údajov o jednotlivcoch, napríklad ich polohu a s kým všetkým komunikujú, ale nie samotný obsah ich elektronickej komunikácie.

Súdny dvor EÚ však v roku 2016 rozhodol, že všeobecný zber a uchovávanie komunikačných údajov je v rozpore s únijnou legislatívou. Sánchez-Bordona pripomenul, že obmedzenia zamerané na zachovanie dôvernosti komunikácie sledovaných osôb musia byť používané za "prísne" vymedzených podmienok, a nie v podobe všeobecného zberu údajov. 

Podľa jeho slov národné spravodajské služby môžu zhromažďovať obmedzené a usvedčujúce údaje v presne stanovenom období s cieľom ochrániť národnú bezpečnosť, avšak s obmedzením prístupu k týmto údajom a informovaním ich používateľov. Tieto obmedzenia môžu byť dočasne zrušené za výnimočných okolností, ako je napríklad vyhlásenie stavu núdze. Súdny dvor nie je viazaný návrhmi generálneho advokáta, vo väčšine prípadov sa však sudcovia prikláňajú k jeho odporúčaniam.

Viac o téme: ZákonyPorušovanieFrancúzskoBelgickoVeľká BritániaOchrana údajovSúdny dvor EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu