Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové VIDEO z bezpečnostnej kamery zachytáva tragický okamih: Boeing zasiahli až dve strely!

Príčinou havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne môže byť zásah raketou ruskej výroby.
Príčinou havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne môže byť zásah raketou ruskej výroby. (Zdroj: Twitter: @ShabanTondar)

TEHERÁN – Nové video z bezpečnostnej kamery ukazuje, že keď ukrajinské lietadlo v stredu 8. januára vzlietlo z teheránskeho letiska, zasiahli ho v rozmedzí asi 30 sekúnd dve iránske strely. Informoval o tom americký denník The New York Times (NYT).

Strely boli zjavne odpálené z iránskej vojenskej základne vzdialenej asi 13 km, uviedol NYT. Ani jedna z rakiet však lietadlo neposlala ihneď k zemi. Horiaci stroj sa snažil vrátiť k letisku, ale o niekoľko minút neskôr explodoval a zrútil sa blízko dediny Chaladž Abád.

Práve po zásahu prvou strelou už podľa NYT prestal fungovať transpondér, rádiový vysielač v kokpite, ktorý komunikuje s pozemným radarom. Zásah podľa NYT zachytila kamera na streche pri dedine Bídkané, ktorá leží asi šesť km od iránskej vojenskej základne. Video na YouTube umiestnil užívateľ z Iránu v noci na utorok.

Stroj minulú stredu omylom zostrelila nad Teheránom jeho protivzdušná obrana, Irán to však priznal až po troch dňoch zavádzajúcich informácií. Iránske revolučné gardy prípad vysvetľujú ako rozhodnutie jedného jej člena, ktorý mal na vyhodnotenie hrozby a reakciu na ňu len niekoľko sekúnd. Prezident krajiny následne vyhlásil, že šlo o „katastrofálnu chybu“ a ospravedlnil sa. Priznanie napriek tomu vyvolalo v krajine búrlivé protesty. Proti tisícom demonštrantov zasiahla polícia slzným plynom a vodnými delami.

Boeing 737 ukrajinských aerolínií UIA sa zrútil v stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska. Ani jeden zo 167 cestujúcich a 9 členov posádky pád stroja neprežil. Medzi obeťami boli predovšetkým občania Kanady a Iránu.

Viac o téme: ExplóziaLietadloObeteUkrajinaTeheránDve strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu