Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teherán v napätí: Iránske vedenie sa obáva ďalších protestov pre zostrelené lietadlo

(Zdroj: Twitter/TheTimesofIsrael)

TEHERÁN/IZRAEL - Iránske vedenie v nedeľu nariadilo rozmiestniť v Teheráne veľký počet príslušníkov bezpečnostných zložiek, keďže sa obáva ďalších pouličných protestov. Tie vypukli v sobotu po tom, ako iránske revolučné gardy pripustili, že náhodne zostrelili ukrajinské civilné lietadlo.

 K tragédii došlo v čase eskalácie napätia so Spojenými štátmi. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril v nedeľu podporu Iráncom, ktorí sa búria proti iránskemu režimu. Podľa agentúry AP v Teheráne v nedeľu hliadkovala poriadková a zásahová polícia i príslušníci revolučných gárd, ktorí patrolovali na motorkách. V službe boli aj príslušníci bezpečnostných zložiek v civile. Ľudia v uliciach sa na príslušníkov bezpečnostných zložiek ani nedívali, aby neupútali ich pozornosť.

Iránska polícia už v sobotu rozohnala dav študentov, ktorí sa zišli v Teheráne, aby si uctili pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri páde omylom zostreleného ukrajinského lietadla. Pôvodne pokojný charakter pietneho aktu sa však zmenil, keď študenti začali skandovať slogany odsudzujúce "klamárov" a požadovať demisiu a stíhanie osôb zodpovedných za zostrelenie lietadla a za pokusy kryť toto zlyhanie iránskeho vojenského personálu tvrdením, že pád lietadla bol dôsledkom technickej poruchy na jeho palube.Medzi účastníkmi tejto akcie bol aj britský veľvyslanec v Teheráne, ktorého dokonca na niekoľko desiatok minút zadržali pred teheránskou polytechnickou univerzitou za to, že údajne nabádal na protivládne protesty.

 

Viac o téme: DemonštráciaProtestyIránZostrelené lietadloBezpečnostné zložk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu