Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko v ohrození: Pred zneškodením bômb z vojny evakuovali v Dortmunde tisíce ľudí

(Zdroj: TASR/DPA)

DORTMUND – Tisíce ľudí museli byť v nedeľu evakuované v nemeckom meste Dortmund v spolkovej krajine Severné Porýnie -Vestfálsko pred plánovaným zneškodnením štyroch nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Dve nevybuchnuté letecké bomby z čias druhej svetovej vojny zneškodnili v nedeľu v nemeckom meste Dortmund. Evakuovaní obyvatelia sa následne mohli vrátiť domov. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovali miestne úrady. Bomby mali po 250 kilogramov, jedna bola americká, druhá britská. Úrady pôvodne informovali, že na danom mieste sa nachádzajú štyri letecké bomby, neskôr však objasnili, že sa našli iba dve.
V súvislosti s týmto nálezom úrady evakuovali dve nemocnice a obyvateľov domov v okolí, ktorým ako dočasné útočisko vyhradili niekoľko škôl. Celkovo sa nariadenie o evakuácii týkalo asi 14-tisíc ľudí. Predstavitelia mesta začali evakuovať ľudí z husto obývanej časti mesta v skorých ranných hodinách, oznámilo mesto Dortmund na Twitteri. Už v sobotu boli evakuovaní pacienti z dvoch nemocníc, v ktorých blízkosti sa bomby našli. V školách boli zriadené núdzové centrá; do tých sa mali premiestniť miestni obyvatelia, ktorí museli opustiť svoje domovy.
Dočasne bola pozastavená aj prevádzka železničnej stanice, pričom vlaky boli presmerované.
Takmer 75 rokov po skončení druhej svetovej vojny v Nemecku, často pri stavebných prácach, ešte stále nachádzajú nevybuchnuté bomby z rozsiahleho leteckého bombardovania.

Zatvorená bola dočasne aj vlaková stanica a od nedele 12.00 h boli všetky vlaky presmerované, informoval cez Twitter nemecký vlakový dopravca Deutsche Bahn.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu