Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dráma v Arabskom mori: Lodiam Ruska a USA hrozila kolízia, ich vyjadrenia k situácii sa líšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/DTV)

DUBAJ - Loď ruského námorníctva sa priblížila vo štvrtok v Arabskom mori až na 60 metrov k americkému torpédoborcu. Oznámili to dnes zástupcovia americkej piatej flotily, ktorá má veliteľstvo v Bahrajne. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americké plavidlo porušilo medzinárodné námorné pravidlá. Podľa amerického námorníctva sa ruské plavidlo približovalo k americkému torpédoborcu Farragut a americká loď bola nútená vyslať varovný signál a požiadať ruskú posádku, aby zmenila kurz.

Ruská loď pôvodne odmietla, ale nakoniec kurz zmenila, takže sa vzdialenosť medzi plavidlami opäť zväčšila, uvádza sa vo vyhlásení piatej flotily. Američania z Farragutu vyslali varovný zvukový signál, čo je podľa námorných pravidiel postup pred hroziacou kolíziou alebo nebezpečenstvom.

Piata flotila dohliada na operácie námorníctva na Blízkom východe. "Vo štvrtok 9. januára sa k americkému torpédoborcu Farragut, ktorý vykonával rutinné operácie, rýchlo priblížilo plavidlo ruského námorníctva. Farragut vyslal varovný zvukový signál a požiadal ruskú loď o zmenu kurzu. Ruská loď to pôvodne odmietla, ale nakoniec kurz zmenila a lode sa od seba vzdialili. Prudké priblíženie lode zvýšilo riziko zrážky, americké námorníctvo je vycvičené zasiahnuť profesionálnym spôsobom," uvádza sa vo vyhlásení piatej flotily. Podľa stanice CNN sa ruské plavidlo priblížilo na 60 metrov.

Vyjadrenia sa líšia

Ruské ministerstvo obrany vydalo vlastné vyhlásenie, v ktorom obvinilo posádku torpédoborca ​​z neprofesionalitu a vážneho porušenia pravidiel. Podľa neho Farragut skrížil cestu ruskej lode a ministerstvo to označilo za neprofesionálny čin a "zámerné porušenie medzinárodných námorných noriem".

Ruskej a americkej lodi hrozila zrážka aj vlani v júni, keď sa ruské plavidlo Admirál Vinogradov priblížilo len asi na 30 metrov k americkej vojenskej lodi Chancellorsville vo Filipínskom mori. Americká posádka musela zaradiť spiatočný chod motorov, aby sa vyhla kolízii. Ruská armáda obvinila posádku amerického plavidla, že náhle zmenila kurz a skrížila Rusom trasu.

Viac o téme: KolíziaLodeRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu