Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Johnson telefonoval s Rúháním: Ubezpečili sa o záväzkoch voči jadrovej dohode

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Británia naďalej podporuje jadrovú dohodu, ktorú v roku 2015 uzavreli Irán a svetové veľmoci, ako aj pokračovanie dialógu v čase napätia po zabití iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního americkou armádou v Iraku. Britský premiér Boris Johnson toto stanovisko Londýna tlmočil v telefonickom rozhovore iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu, píše agentúra DPA.

Podľa oznámenia kancelárie britského premiéra Johnson počas štvrtkového telefonátu s Rúháním "vyzval na ukončenie nepriateľských akcií". Johnson iránskeho prezidenta ubezpečil, že Londýn sa Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda, vzdať nechce a ostáva naďalej oddaný "pokračujúcemu dialógu s cieľom zabrániť šíreniu jadrových zbraní a zníženiu napätia".

Rúhání Johnsona ubezpečil, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) bude môcť naďalej monitorovať iránske jadrové zariadenia. "Teherán bude pokračovať v spolupráci s MAAE a agentúra OSN bude naďalej monitorovať iránske jadrové zariadenia," povedal v rámci telefonátu s Johnsonom.

Irán je podľa neho tiež pripravený sa v plnej miere vrátiť k jadrovej dohode z roku 2015, len čo sa dohoda zrealizuje v súlade so zmluvou, povedal iránsky prezident poukazujúc na Spojené štáty, ktoré od dohody v roku 2018 jednostranne odstúpili. Dohodu uzavrel Irán s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN plus Nemeckom a Európskou úniou.

Viac o téme: IránVeľká BritániaBoris JohnsonJadrová dohodaHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu