Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stoltenberg v rozhovore s Trumpom: Dohodli sa na väčšom zapojení síl NATO na Blízkom východe

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg a americký prezident Donald Trump sa v stredajšom telefonickom rozhovore zhodli, že západní spojenci by mali na Blízkom východe zohrávať významnejšiu úlohu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prezident požiadal generálneho tajomníka NATO k väčšej angažovanosti na Blízkom východe," uvádza sa vo vyhlásení NATO, zverejnenom po telefonáte medzi Washingtonom a Bruselom. "Obaja sa zhodli, že NATO by mohlo prispieť viac k regionálnej stabilite i v boji proti medzinárodnému terorizmu," píše sa vo vyhlásení.

Trump v predošlom vyhlásení, ktoré sa týkalo nočného raketového útoku Iránu na americké základne v Iraku, uviedol: "Dnes požiadam NATO, aby sa oveľa viac zapojilo do procesu na Blízkom východe." NATO už v sobotu, deň po útoku na iránskeho generála Kásema Solejmáního, oznámilo, že zmrazilo činnosť svojej výcvikovej misie v Iraku, ktorá zahŕňa približne 500 inštruktorov a školiteľov z viacerých členských krajín Aliancie.

Podľa údajov NATO bola časť personálu výcvikovej misie z dôvodu ich bezpečnosti presťahovaná do iných častí Iraku a aj mimo tejto krajiny, no podľa Stoltenberga ide iba o dočasné opatrenie. Bližšie podrobnosti o tom, čo by viac mohli urobiť spojenci v Iraku alebo s krízou s Iránom, Aliancia vo vyhlásení neuvádza. Stoltenberg a Trump sa však "dohodli, že v rámci tejto otázky zostanú v úzkom kontakte".

Viac o téme: TelefonátNATODonald TrumpJens StoltenbergBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu