Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prípad chlapčeka, ktorého zabila komoda z IKEA, šokoval celý svet: Rodičia dostanú rekordné odškodné

Dvojročného Jozefa zabila komoda. Zobraziť galériu (2)
Dvojročného Jozefa zabila komoda. (Zdroj: Foto: FB/Joleen Dudek, gofundme.com )

BUENA PARK - Keď rodičia uložili milovaného synčeka do postieľky, ani len v najhoršom sne si nepredstavovali, že ho vidia naposledy živého. Keď ho totiž po chvíli išiel otec skontrolovať, tak sa mu naskytol najhorší pohľad v živote. Nábytok z obľúbeného obchodného reťazca Ikea zabíjal. O život prišiel dvojročný Jozef Dudek.

Dvojročný Jozef Wallace Dudek zomrel v máji 2017 a nešťastní rodičia po polroku podali žalobu. Americké súdy rozhodli teraz. Švédsky gigant zaplatí rodičom nebohého chlapček 46 miliónov dolárov. Ide o najnákladnejšie vyrovnanie sporu, ktorý sa týka zodpovednosti za smrť dieťaťa v histórii USA. Informuje o tom BBC

Najstrašnejšia tragédia pre rodičov: Synčeka dali spať, po návrate do izbičky sa im zastavil dych

Nábytok zakúpený v predajniach Ikea dovtedy zabil celkovo osem detí, štyri zomreli po tom, čo na ne spadla spomínaná komoda Malm. Ikea stiahla z predajní v roku 2016 29 miliónov kusov tohto nábytku. "Naše srdcia sú s rodinou a vyslovujeme úprimnú sústrasť v tomto najťažšom čase," povedala vtedy hovorkyňa spoločnosti Mona Astra Lissová.Tragédii sa však dalo zabrániť, pretože v návode na použitie stojí, že komodu treba pripevniť o stenu.

Prípad chlapčeka, ktorého zabila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: FB, Ikea )

Na tragédiu vtedy reagovala aj slovenská IKEA

Nábytok značky Malm sa predáva a predával aj na Slovensku. V roku 2016 zabila táto komoda aj dvojročného Teda McGeeho. po tragickej smrti chlapčeka preto zareagovala aj slovenská Ikea. 

"Je nám úprimne ľúto, čo sa stalo rodine McGee v USA. Bezpečnosť našich výrobkov je pre IKEA tou najvyššou prioritou a robíme všetko pre to, aby sa podobné prípady neopakovali. Komody MALM sa predávajú aj na slovenskom trhu. Na Slovensku sme nezaznamenali žiadne zranenia ani sťažnosti zákazníkov v súvislosti s týmto nábytkom. Všetky komody MALM, rovnako ako ostatné komody zo sortimentu IKEA spĺňajú Európsku bezpečnostnú normu EN 14749," písalo sa v stanovisku, ktoré vtedy poskytla Topkám Jana Hrubcová, PR Specialist IKEA Bratislava.

IKEA reaguje na tragickú smrť chlapca (†2): OZNAM v bratislavskej predajni

"Chceme zdôrazniť, že najlepším spôsobom, ako predchádzať podobným situáciám, je pripevniť výrobok k stene podľa priloženého návodu a prostredníctvom úchytiek, ktoré sa nachádzajú v každom balení. Úchyty na komody sú v IKEA súčasťou balenia už celé desaťročia, rovnako ako aj odporúčanie na prichytenie nábytku k stene. Upozornenie o dôležitosti upevniť nábytok k stene je aj na montážnom návode, ktorý je súčasťou každého výrobku a nájdete ho aj na našom webe. Tieto informácie sú uvedené aj v sekcii Užitočné informácie," uvádza sa ďalej v stanovisku.

Pre zákazníkov boli vtedy pripravené aj informačné brožúry, ktoré upozorňovali na to, aby si ľudia nábytok prichytávali k stene. 

Viac o téme: ChlapecSmrťZabitieOdškodnéIkea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu