Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chorvátsko má nového prezidenta: Milanovič predbehol Kitarovičovú

Nový chorvátsky prezident Goran Milanovič Zobraziť galériu (3)
Nový chorvátsky prezident Goran Milanovič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ZÁHREB - Nedeľňajšie druhé kolo prezidentských volieb v Chorvátsku vyhral Zoran Milanovič. Niekdajší premiér, ktorý kandidoval za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu Chorvátska, získal 53 percent hlasov, zatiaľ čo jeho konkurentka, úradujúca prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová mala 47-percentnú podporu voličov.

Milanovičovo víťazstvo podľa neho prinieslo "nádej a vieru". Päťdesiattriročný politik sa po vyhlásení výsledkov vyjadril, že je čas, aby spolu Chorváti oslavovali. "Nebudem robiť rozdiely medzi chorvátskymi občanmi, najmä pokiaľ ide o veci, na ktoré sú citliví," povedal. Milanovič, ktorý sa vo svojej kampani zaviazal, že bude bojovať proti korupcii, sa ujme prezidentského kresla 19. februára.

Nový chorvátsky prezident Goran
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Grabarová Kitarovičová, ktorá sa v januári 2015 stala prvou prezidentkou Chorvátska, popriala svojmu oponentovi úspech a povedala, že to je v záujme jej, Milanoviča i "všetkých detí v našej krajine".

Nový chorvátsky prezident Goran
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Výsledky volieb sú úderom pre vládnucu Chorvátsku demokratickú úniu, ktorá podporovala Grabarovú Kitarovičovú, a naznačujú, že sa voliči odkláňajú od pravicového nacionalizmu. Parlamentné voľby by sa mali konať neskôr počas tohto roka.

Viac o téme: PrezidentChorvátskoGoran Milanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu