Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

K ostrovu Kjúšu sa blíži tajfún Haišen: Úrady začali s evakuáciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Repro foto YouTube/Force Thirteen)

TOKIO - Súostrovie Rjúkjú na juhu Japonska zasiahol v nedeľu tajfún Haišen. Úrady už evakuovali približne 1,67 milióna ľudí z ostrova Kjúšu, ktorý by mal Haišen zasiahnuť v noci z nedele na pondelok, informovala agentúra DPA.

Meteorológovia očakávajú záplavy, silný vietor, dažde a vysoké vlny. Na Kjúšu by mal úhrn zrážok v pondelok dosiahnuť 600 milimetrov. Na Šikoku ležiacom na severovýchod od Kjúšu 400 milimetrov. Vietor dosahuje rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. V nárazoch až 216 kilometrov za hodinu.

Na ostrovoch Kjúšu a Okinawa zostalo bez elektriny približne 40.000 ľudí. Úrady už zrušili viaceré vlakové linky aj viac ako 1000 letov naplánovaných na nedeľu a pondelok. Japonský meteorologický úrad (Kišóčó) varuje, že Haišen môže zlomiť viacero rekordov. Úrad ľudí vyzval, aby boli "maximálne opatrní" a svoje domovy opustili čo najskôr.

Evakuácie sa zúčastnila aj armáda, ktorá z odľahlých ostrovov na juhu Japonska vojenskými vrtuľníkmi odviezla približne 200 tehotných žien a starších občanov. V nedeľu o 17.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) sa oko búrky nachádzalo asi 70 juhozápadne od ostrova Jakušima južne od Kjúšu, pričom mieri na sever rýchlosťou 35 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: EvakuáciaTajfúnJaponskoTokioKjúšuHaišen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu